Kiruna Lappland får festivalpengar

Kommunstyrelsen i Kiruna beslutade att gå in med 500 000 kronor för att täcka upp större delen av Kirunafestivalens förlust.Därmed är festivalen för nästa år förmodligen räddad.- Kiruna Lapplands styrelse har beslutat att göra en festival om vi får bidraget, säger vd Erica Karlsson.

KIRUNA2010-11-30 06:00
Kirunafestivalen gick back med 1,1 miljoner kronor för festivalen 2010. Underskottet ska den ekonomiska föreningen delvis täcka upp med en egen evenemangsfond från tidigare vinstgivande festivaler.
Delvis har man ställt hoppet till ett bidrag på 650 000 kronor från Kiruna kommun.
Efterlyser högre krav
Om kommunstyrelsens skulle besluta att skjuta till pengar för underskottet i går kväll utfäste sig Kiruna Lappland att verkligen genomföra en festival nästa sommar. Det återstår att se om det något bantade bidraget räcker.
Motkrav från kommunstyrelsen för att betala ut pengarna var dock att festivalen nästa sommar ska genomföras.
Kenneth Nilsson (Kip) ansåg att kommunstyrelsen borde ställa ännu högre krav på Kiruna Lappland.
- Med den nedåtgående trend festivalerna i Sverige har är risken överhängande att de måste återkomma år efter år med ny ansökan, säger han.
Lars Törnman tror att den frågan löser sig av sig självt.
Anmälde jäv
- Om festivalen fortsätter att gå med förlust kommer knappast någon att vilja fortsätta drifta den.
Törnman fick själv, om än något motvilligt, anmäla jäv eftersom han sitter i styrelsen för Kiruna Lappland.
Enda partiet som motsatte sig bidraget var Miljöpartiet som ansåg att det borde betalas ut som ett lån.
I går var Kiruna Lapplands representanter självkritiska när man föredrog situationen inför politikerna i kommunstyrelsen.
Torbjörn Bergsten har på konsultbasis gått in och tittat på bokföring och planering av festivalen och har konstaterat att budgeten har varit väl optimistisk.
Dra ned på utgifterna
- Man hade räknat med en miljon kronor mer i intäkter än vad utfallet blev. Man hade också trott att utgifterna skulle vara betydligt lägre, säger han.
Kiruna Lappland lovar under alla omständigheter att dra ned på utgifterna. Det blir ett mindre festivalområde för att få ned kostnader för personal och infrastruktur.
Utsikterna att kunna öka intäkterna ses inte som lika stora. Biljettpriserna har höjts med etthundra kronor två år i rad och det har redan tidigare gått trögt med att få in sponsorintäkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om