Kiruna kyrka invigdes den 8 december 1912 och har sedan dess varit en av gruvstadens viktigaste symbolbyggnader.
Den är omtyckt också.
Det bevisades inte minst i den omröstning som hölls i samband med arkitekturåret 2001 där Kiruna kyrka blev utsett till Sveriges mest omtyckta hus byggt före 1950.
Sätter kurs österut
Snart ska kyrkan med klockstapel röra på sig i östlig riktning mot Kirunas framtida centrum och det sätter också sin prägel på jubileet.
- Det är många som talar om att de vill besöka kyrkan medan den står kvar på sin nuvarande plats. Alla förstår att det inte blir något nytt hundraårsjubileum på den här platsen, säger kyrkoherde Lise-Lott Wikholm.
Det finns tankar för var kyrkan ska placeras (intill kyrkogården, enligt kommunens idéskisser) och hur den ska fungera på sin nya plats.
Lise-Lott Wikholm vill gärna se ett kyrkligt centrum med administration och diakoni i anslutning till kyrkan.
Blir upphöjd igen?
Sedan är frågan om kyrkan ska få en ny upphöjd plats att stå på, vilket är bra för ur vy-synpunkt, men sämre när det gäller tillgänglighet för rörelsehindrade.
Men innan det bär i väg ska den alltså firas ordentligt.
På nyårsdagen i år var första punkten i jubileumsprogrammet - en konsert med orgelvirtuosen och Kirunasonen Gunnar Idenstam. Efter det har det snurrat på med olika teman.
Överallt har Lisa Kejonen hängt på med kameran i skjutläge.
- Jag började fotodokumentationen redan den 6 oktober i fjol för att kunna följa verksamheten under ett helt år, säger hon.
Har bokat stadshuset
Bilderna ska utgöra basen i jubileumsboken som ska vara klar till jubileumsgudstjänsten i december.
Även under året får hon tillfälle att visa bilder i samband med olika aktiviteter.
- Det är ett bra sätt att komma ut och bli mer transparent. Många har en bild av att det mesta av vår verksamhet sker i kyrkobyggnaden och blir förvånade över hur mycket annat som händer, säger Lisa Kejonen.
Tillbaka till jubileumsdagen som börjar i kyrkan och fortsätter med kyrkkaffet i stadshushallen. Tillställningen väntas bli välbesökt, om än kanske inte i samma omfattning som vid invigningen.
Rusning efter kopparna
För hundra år sedan blev det stor rusning när besökarna fick ta med sig sin kaffekopp med fat efter kyrkkaffet som gruvbolaget bjöd på. Samtliga 3 000 förbeställda koppar gick åt.
Det var en bra start för verksamheten i Kiruna kyrka.
- Kyrkan i Kiruna var folklig redan från början i och med att man reformerade liturgin. Dessutom bjöd man alla som hade fyllt 15 år på kyrkkaffet. Tidigare skulle man bara ha bjudit samhällets höjdare, säger Lisa Kejonen.
Barnen i det unga Kiruna glömdes inte bort utan fick sitt vid ett senare tillfälle.
Även den här gången är avsikten att man ska få ta med sig sin kaffekopp med jubileumstryck. Rörstrands porslinsfabrik har fått i uppdrag att ta fram förslag på den nya koppens design med den gamla koppen som underlag.