Kiruna kräver klara besked om utsläppen

Stoftutsläppen från LKAB:s verksamhet i Kiruna har ökat de senaste åren.Nu vill kommunen att gruvbolaget redovisar vad man gör för att minska de direkta stoftutsläppen och damningen.

Damningen från LKAB:s verksamhet i Kiruna har ökat den senaste tiden. Nu vill kommunen ha besked om hur LKAB ska komma tillrätta med problemet. Så här såg det ut sommaren 2009.FOTO: Alexander Linder

Damningen från LKAB:s verksamhet i Kiruna har ökat den senaste tiden. Nu vill kommunen ha besked om hur LKAB ska komma tillrätta med problemet. Så här såg det ut sommaren 2009.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-10-29 06:00
Damningen har ökat den senaste tiden, det vill säga både de direkta stoftutsläppen från pelletsverken och den diffusa damningen från till exempel upplag och krossanläggning i Kiruna.
Utsläppen ökar
Utsläppen av stoft från LKAB:s
anläggningar i Kiruna var omkring 300 ton under 2007. Året efter hade utsläppen av stoft ökat till 960 ton.
- Det är inte alls bra och samtidigt har ju den diffusa damningen också ökat, säger miljöinspektör Mats Lahti vid kommunen.
- De senaste två-tre åren har vi fått klagomål från Kirunabor om att damningen ökar. Även i snön syns det mer sot och stoft, säger han.
Miljö- och byggnämnden beslutade på måndagen att uppmana LKAB att lämna in redogörelse över vilka åtgärder man vidtar för att bekämpa den diffusa damningen.
Nämnden vill också ha en sammanställning av hur stoftutsläppen följer villkoren under 2009.
Förbättring
En anledning till att stoftutsläppen ökade så markant under 2008 var att det nya pelletsverket KK4 togs i drift och befann sig i ett inkörningsskede.
Även KK2 visade på ett högre stoftutsläpp det året.
LKAB har en arbetsgrupp som jobbar med frågan om utsläpp, men några sammanställda siffror för 2009 finns det ännu inte.
- Vi ser förbättringar i stoftutsläppen och har målsättningen att klara stoftvillkoren, säger Mikael Westerlund vid LKAB.
Damm har också uppkommit från andra håll i LKAB.
- På grund av lågkonjunkturen har vi haft en exceptionell situation där vi tvingats bygga upp och avveckla stora malmlager, säger Westerlund.
Krossmassor
Dessutom pågår järnvägsbygget och förberedelserna av dammbygget i Luossajärvi.
- Till det krävs det stora mängder av krossade massor. Grovt sett pågår det dubbelt så mycket krossningsverksamhet i år än ett normalår, säger Westerlund.
LKAB har nyligen beslutat att starta ett projekt för att försöka komma tillrätta med problemen med damning på kort och lång sikt.
Program för åtgärder
Miljödomstolen har i en dom från 2005 beslutat att LKAB måste lämna in ett program för åtgärder och upprättande av rutiner för bekämpning av den diffusa damningen.
Ett sådant lämnades sedan in till tillsynsmyndigheten länsstyrelsen.
- De åtgärder de redovisat i planen har uppenbarligen inte varit tillräckliga för att minska damningen. Det är bland annat sådant vi snart ska diskutera närmare med LKAB, säger David Berggård, ansvarig för gruvtillsyn vid länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om