Kiruna kommun varnas för svartjobbare

Nu varnas Kiruna kommun för svartjobbare med anledning av de stora byggprojekten i nya centrum. Kommundirektör Lennart Andersson säger att kommunen förbereder sig.

Kiruna kommun har fått varningar om att det kan förekomma svartjobb i de stora pågående byggprojekten.

Kiruna kommun har fått varningar om att det kan förekomma svartjobb i de stora pågående byggprojekten.

Foto: Karin Wesslén/TT

Kiruna2020-11-03 20:00

I ett brev till kommundirektör Lennart Andersson lyfter en privat företagare vad hen menar är ett problem med svartjobbare inom byggindustrin. Hen skriver, att något måste göras åt situationen där framförallt utländska arbetare jobbar för låga ersättningar och utan giltiga handlingar. 

Kommundirektören Lennart Andersson svarar skriftligen, att kommunen har uppmärksammats på riskerna av bland annat Sveriges Byggindustrier. Och att kommunen måste vara mycket uppmärksamma kring alla de byggen som pågår och som planeras de närmaste åren. 

Andersson säger, att det är välkänt inom byggbranchen att det finns mindre seriösa aktörer och att de tillsammans med branschorganisationen diskuterar problematiken. Parterna har haft ett möte, och i slutet av november ska ytterligare ett anordnas. 

– När vi träffades diskuterades hur vi ska kunna locka lokala aktörer till de stora byggen som planeras. Nästa möte handlar det om just riskerna som finns eftersom det är stora projekt som pågår i Malmfälten. Vi måste vara öppna för att lära oss mer, så att vi kan vara förberedda. 

Andersson säger, att han inte har fått några uppgifter om att det skulle förekomma några oegentligheter eller svartjobb inom kommunens projekt. Hur man rent konkret skulle kunna jobba förebyggande från kommunens sida har han inga exempel på ännu.

– Vi måste förlita oss på de experter som finns och se vilka krav vi har rätt att förhålla oss till lagen. Men upphandlingskeendet viktigt, och det arbete man lägger ner där är välinvesterad tid, säger Lennart Andersson. 

Enligt Kirunabostäders vd Mats Dahlberg kan man inte kräva att det ska finnas kollektivavtal i upphandlingar och hänvisar till LOU, lagen om offentlig upphandling. Och att det uteslutande är de största svenska företagen som vinner Kirunabostäders upphandlingar. 

– Det är emot likabehandlingsprincipen. Däremot kan man ställa vissa arbetsrättsliga villkor i upphandlingen, om det är över tröskelvärdet på byggprojekt vilket är knappt 55 miljoner kronor, säger Dahlberg. 

Då kan även underleverantörer till företagen som äger kontrakten inkluderas i villkoren.  

– Det kan vara exempelvis arbetsmiljö, säkerhet och att det inte får vara diskriminerande. Det är upp till huvudentreprenören att kraven i upphandlingen följs, men vi är med på bland annat skyddsronder, säger Dahlberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!