Kiruna kommun tar fram ny policy för husvagnar i fjällen

Kiruna kommun håller på att ta fram en ny policy för camping i kommunen.Där ska man bland annat definiera vad som är att betrakta som en husvagn.

KIRUNA2010-04-06 06:00
Det är nämligen inte så självklart som det låter.
I höstas utfärdade miljö- och byggnämnden vite för innehavaren av en så kallad villavagn som hade stått uppställd för länge på en friköpt campingtomt i Katterjåkk.
Därför vill man nu definiera vad som är en villavagn och vad som är en husvagn. Händelsen uppmärksammade också nämnden på att inte heller husvagnar får stå uppställda mer än en semesterperiod utan bygglov.
Det är dock inte därför den nya policyn tas fram.
- Nej, det har inget med husliknande vagnar att göra. Det har sedan tidigare funnits en kortfattad policy och nu ser vi ett behov av att utveckla den, säger stadsarkitekten Thomas Nylund.
Hänsyn till klimat
Tidsbegränsningarna är dock något som behöver utredas vidare i arbetet med policyn.
Fram tills nu har man haft en tämligen generös syn på vad som är en semesterperiod enligt plan- och bygglagen. Det har enligt praxis betraktats som en hel säsong.
- Vi ska undersöka vilka möjligheter vi har att anpassa tiderna till de campingvanor som finns häruppe. Vi vill ha regler som både harmoniserar med verkligheten och med plan- och bygglagen, säger Thomas Nylund.
Lokala avvikelser
Redan nu tas stor hänsyn till de klimatmässiga villkor och vanor som finns i Kirunafjällen. Man har till exempel valt att tillåta de så kallade spiketälten, en uppspikad tillbyggnad av trästomme som ersätter förtältet.
- Att man tillåter dem kan man se som en lokal avvikelse som är anpassad till klimatet. Däremot behöver vi definiera hur stora de får vara och hur de ska vara utformade rent estetiskt, säger Thomas Nylund.
Den nya policyn kommer inte innebära några dramatiska förändringar för husvagnsfolket i fjällen.
- Det finns ingen anledning till oro. Vi kommer inte att införa några nya regler, men både kommunens handläggare, husvagnsägare och de som driver campingplatserna behöver en vägledning, annars är det lätt att hamna i svåra tolkningar och hårklyverier, säger Thomas Nylund.
Inbyggda problem
Det finns inbyggda problem när det gäller tillsynen av reglerna. Hur ska kommunen till exempel kunna kontrollera om en husvagn är flyttad inom föreskriven tid?
- Det var lätt när det gällde villavagnen som kräver transporttillstånd för att flyttas eller en husvagn i terrängen som saknar hjul. I andra fall är det oerhört svårt att avgöra, säger byggnadsinspektören Gert Mörtvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om