Hårt slag mot Kiruna efter ökat krav på lönenivå

Det nya försörjningskravet för invandrad arbetskraft är tufft för Kiruna kommun. Det handlar om 45 personer som kommunen kan tappa inom vård och omsorg. "Varenda huvud är jätteviktigt för oss i Kiruna – vi har inte råd att tappa någon", säger socialchefen Mona Holmström.

Inom äldreomsorgen kommer regeringens nya försörjningskrav att märkas. Minst 45 personer handlar det om hos socialförvaltningens omsorgspersonal. Det oroar Mona Holmström, socialchef i Kiruna.

Inom äldreomsorgen kommer regeringens nya försörjningskrav att märkas. Minst 45 personer handlar det om hos socialförvaltningens omsorgspersonal. Det oroar Mona Holmström, socialchef i Kiruna.

Foto: Montage

Kiruna2023-11-17 06:00

Vid månadsskiftet infördes nya regler som innebär att invandrad arbetskraft, måste kunna uppvisa en grundlön på drygt 27 000 kronor, för att få arbetstillstånd i Sverige. Det gäller invandrad arbetskraft från utanför EU.

– Jag är jätteorolig för det här. Vi får stora bekymmer, säger socialchefen i Kiruna, Mona Holmström.

En sammanställning gjord inom förvaltningen visar att 45 personer inom kommunens sociala verksamheter berörs av de nya reglerna. Viktiga resurser som man riskerar att tappa. 

– Det är vård- och omsorgspersonal, vår baspersonal. Vårdbiträden och undersköterskor och de som arbetar inom särskilt boende, hemtjänst och personlig assistans. Vi har redan nu svårt att bemanna så vi vet inte hur vi ska få ihop allt framledes. 

Hemtjänsten är skörast. Alla faller inte ifrån samtidigt utan det sker eftersom när arbetstillstånden löper ut och de söker nytt. Då måste de uppvisa minimilönen. 

– Försörjningskravet innebär att vi får svårt att anställa. De som jobbar hos oss har medicin- och insulindelegeringar. Tappar vi dem är risken att patientsäkerheten riskeras. Vi får ännu svårare att verkställa beviljade insatser och prioritera hjälpen. Varenda huvud är jätteviktigt för oss i Kiruna – vi har inte råd att tappa någon.

I en redan trängd verksamhet är prioriteringar svåra att göra. 

– Jag är orolig för belastningen och hur vi ska kunna bemanna verksamheterna framöver. Det här drabbar också övrig vårdpersonal, som när vi blir färre kan behöva arbeta extra. Vi kan ju bara prioritera hjälpen och stödet till en viss gräns. Med ännu färre personal kommer också vårt kvalitetsarbete i förvaltningen att drabbas menligt, ett arbete som vi har stort fokus på att utveckla.

Ligger lönerna i Kiruna kommun långt ifrån lönekravet?

– Det här ska beräknas på grundlönen. Om vi leker med tanken att någon har 25 000 i grundlön och jobbar på tider som ger ob-tillägg och övertider, då hamnar de uppemot 30 000 varje månad men tilläggen räknas ju inte, säger Mona Holmström.

Hon hoppas på en ny utredning som regeringen tillsatt. 

– Nu har man på regeringsnivå påbörjat att se över undantag för vissa yrkesgrupper och jag vet inte när i tid det är klart eller hur vård- och omsorgspersonal berörs. Jag hoppas att utredningen är klar snart, ett positivt besked skulle lugna och ge oss arbetsro, säger Mona Holmström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!