En följd av översynen är att nyttjanderättsavtal för föreningar, ibland sådana som går långt tillbaka i tiden, görs om till hyresavtal.
– Föreningsbidrag har inte historiskt sett slagit rättvist mot föreningar. Vi måste från kommunens sida behandla föreningar på ett likvärdigt sätt. Det handlar om att få till en rättvis fördelning, framförallt till barn- och ungdomsverksamhet, säger Lisa Forsberg (FI).
I Kiruna finns enligt kommunen nästan 400 föreningar. Med det är man en av landets mest föreningstäta kommuner.
– Det enda syftet med den här genomlysningen är att det ska bli så rättvist som möjligt. För en del föreningar kan det påverka negativt inledningsvis, men där behöver vi ha en dialog och eventuellt hitta andra lösningar.
Vi har berättat att Kiruna motorklubb får dyrare omkostnader med ett hyresavtal istället för det nyttjanderättsavtal man haft. På grund av det och andra utmaningar, har föreningen sagt upp sina lokaler på industriområdet. Jennie Martinez som engagerat sig för ungdomars möjlighet att träffas där, hoppas att kommunen kan fortsätta en sådan verksamhet i lokalerna.
– EPA-kulturen är viktig. Vi har från FI:s sida haft en motion tidigare om EPA-garage, så det kan absolut vara läge att ta omtag på den frågan, säger Lisa Forsberg (FI), ordförande i fritidsutskottet.
Kan ni tänka er något i de här lokalerna?
– Det kan jag inte säga något definitivt om, men det är angeläget att titta på och kanske hitta samlokalisering med annan ungdomsverksamhet.