Kiruna kommun ser positivt på en smart dragen järnvägsförbindelse

Kiruna kommun ser positivt på en möjlig järnvägsförbindelse mellan Svappavaara och Kaunisvaara.- Vi ser gärna att man i så fall drar den på ett smart sätt, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-08-23 06:00
NSD har redan berättat att bolaget Northland resources har låtit beställa en idéstudie för transport av järnmalmsprodukter från Pajalaområdet till Narvik alternativt Kemi/Kalix.
Det första alternativet innehåller en järnvägsförbindelse som till stora delar skulle gå genom Kiruna kommun, vilket föranleder kommunen att yttra sig.
I yttrandet som antogs i måndags förutspås järnvägen kunna skapa stora utvecklingsmöjligheter.
- Den skulle i framtiden kunna användas till annat än malmtransporter. Därför ser vi gärna att man drar den på ett smart sätt, säger Kenneth Stålnacke.
Arbetspendling
Järnvägen skulle exempelvis kunna möjliggöra arbetspendling mellan Malmfälten och Tornedalen.
Dessutom påpekar Kiruna kommun att järnvägen bör kunna transportera dolomit från Masugnbyn samt passera Vittangi som är en centralort i den östra kommundelen.
I Vittangi är en öst-västlig järnvägsförbindelse en gammal dröm som första gången utreddes 1917.
I modern tid har Vittangibon Alf Josefsson (fp) engagerat sig i frågan. 1992 skrev han en motion till Kiruna kommun om att utreda en järnväg mellan Svappavaara och Kolari. Den avslogs dock fyra år senare.
Senare skrev partikamraten Runar Patriksson en riksdagsmotion med ungefär samma innehåll.
Skogsnäringen
Alf Josefsson kunde aldrig ana att drömmen så plötsligt skulle bli fullt realistisk.
- Vad en järnväg skulle betyda för Vittangi? Vi skulle få kalla hem våra ungdomar, för då skulle det skapas arbeten, säger Alf Josefsson.
Han tror framför allt att skogsnäringen i området skulle få stor draghjälp av en järnväg.
- Vi skulle få en helt annan lönsamhet med tågtransporter i stället för att som i dag köra med lastbil till kusten. Det var sånt vi räknade på när vi skrev motionerna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om