Kiruna säger nej till Talga: ”Signal till regeringen”

Den politiska majoriteten vill stoppa planprocessen för Talga i Vittangi. ”Det här är en markering framförallt mot staten”, säger Mats Taaveniku (S).
Gruvbolaget Talga hoppas på regeringen.

Vill sätta press på regeringen, berättar Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

Vill sätta press på regeringen, berättar Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

Foto: montage

Kiruna2024-03-26 11:14

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår till kommunstyrelsen att inte gå vidare med detaljplaneprocessen för Talgas gruvetablering i Vittangi. Det beslutade man under måndagens möte i arbetsutskottet. Det är, enligt kommunalrådet, första gången som majoriteten officiellt säger ett enigt nej till gruvbolaget.

– Majoriteten har nu bestämt sig för att säga nej till detaljplanen för Talga. Så för att spara tid och sätta mer tid på andra planärenden så stoppar vi planprocessen helt och hållet, säger Mats Taaveniku (S).

Beslutet ska tas på kommunstyrelsens nästa möte den 8 april. Kommunalrådet har själv förordat att säga ja till en etablering, men blivit nedröstad i partiet.

– Värdena att behålla området är högre än de mineraler man kan utvinna där. Vi ser att det handlar om en kort verksamhet, 25 år. Det är förkastligt att påverka så stora fina naturområden för så kort tid. Men det här är också en politisk markering. Kommunen kommer få högre kostnader med den här etableringen, bland annat för räddningstjänsten och investeringar i infrastruktur men vi får inget tillbaka av de mineraler man utvinner här.

Han fortsätter:

– Det här är en markering framförallt mot staten att vi kommer vara skeptiska till nya etableringar fram till dess vi får en mer rättvis fördelning av de värden vi skapar här uppe utifrån de naturtillgångar som finns här. Kiruna kommun har den högsta bruttokommunalproduktionen av alla kommuner. Men vi får inget tillbaka.

undefined
Grafiten i Vittangi.

Det är fler gruvor på gång, är det bara för den här etableringen eller sänder ni signaler till andra också?

– Visst sänder det signaler till andra men framförallt sänder det signaler till staten. Förutom gruvor här i norr har vi vindkraftsetableringar, vi har vattenkraft, vi har skogen med mera. Man måste börja titta på hur våra grannländer kompenserar kommuner för utvinning av naturtillgångar, säger Mats Taaveniku.

Den politiska majoriteten i Kiruna får mothugg av oppositionen. Moderaternas ledare i Kiruna upprörs över kommunalrådets argumentation.

– Vi initierade den här planprocessen och den har gått oerhört långsamt. Det är dålig stil mot ett företag som satsat rätt mycket pengar. Vi ställer oss positiva till den här gruvetableringen, som bidrar till fler arbetstillfällen i landsbygden, säger Stefan Sydberg (M).

Han tror inte på någon typ av utvinningsskatt, utan pekar på att företagen betalar höga avgifter, som spiller över på kommunen.

– Genom att möjliggöra för företag att etablera sig så skapar man tillväxt. Och att spela ut ett företags verksamhet och att de ska drabbas för att kommunen är sur på staten, det skulle jag vilja påstå är oetiskt, säger Stefan Sydberg.

undefined
Oppositionens Stefan Sydberg (M) ogillar kommunalrådets argumentation. Han ser det som oetiskt att Talga ska drabbas för att kommunen är sur på staten.

Vi har tidigare berättat att Talga vill att regeringen förelägger Kiruna kommun att anta ny detaljplan, som tillåter markpåverkan från gruvindustri, i Nunasvaara, Vittangi.

"Vi har inte sett beslutet ännu men man kan tolka detta på två sätt. Antingen så tycker man inte att det behövs en detaljplan för området överhuvudtaget, vilket har varit fallet i andra gruvärenden, eller så bekräftar detta att regeringen behöver gå in och se till att få detta på plats", skriver Per-Erik Lindvall, styrelseordförande Talga AB, i ett mejlsvar.

Talga har fått miljötillstånd av mark- och miljödomstolen men processen är inte avslutad. Beslutet är överklagat till Högsta domstolen.

– Talgas gruva vid Nunasvaara södra är ett utpekat riksintresse med för EU kritisk och strategisk råvara och som har beviljats miljötillstånd efter prövning av en oberoende domstol, sa Talgas vd Martin Phillips till NSD tidigare den här månaden.

undefined
Under en tidigare syn i området. Talga har fått godkänt av mark- och miljödomstolen, men ärendet är just nu överklagat till Högsta domstolen.

Kirunas kommunalråd trycker däremot hårt på behovet av någon typ av utjämningsskatt.

Kan ni verkligen kräva det nu, skulle det inte innebära en ganska lång politisk process?

– Ja, och medan det utreds hur man kan utforma en skatt så menar vi att staten måste gå in med riktade stöd till framförallt Kiruna och Gällivare kommuner. Vi ser ju att även om LKAB gör det de kan så kommer de aldrig kunna kompensera fullt ut för att flytta en hel stad. Därför behöver staten gå in med riktade stöd. Annars misslyckas man med den gröna omställningen och vi blir en oljeplattform där man flyger in och flyger ut personer, säger Mats Taaveniku.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!