Kiruna kommun hjälper folkhögskola med miljonförlust

Malmfältens folkhögskola får 500 000 kronor i utvecklingsstöd av Kiruna kommun.Det kompenserar till viss del ett bortfall på nästan två miljoner kronor inför läsåret.- Vi får hålla i plånboken, säger rektor Kenneth Stålnacke.

KIRUNA2011-09-27 06:00

När Göteborgs folkhögskola hade fyllt sin kvot av bidragsberättigade elever för 2009 flyttades två kurser till Malmfältens folkhögskola i Kiruna. Men bara administrativt. Eleverna gick fortfarande på skolor i Göteborgsområdet.

Krävde tillbaka bidraget
Bidragen från Folkbildningsrådet betalades ut till skolan i Kiruna och delades sedan med skolan i Göteborg. 533 000 kronor behölls i Kiruna.

Arrangemanget godkänns inte av Folkbildningsrådet som krävde att hela bidraget på totalt 1 185 000 kronor återbetalas från Kiruna. I samband med detta tappade Malmfältens folkhögskola dessutom 500 deltagarveckor som i ekonomiska termer motsvarar omkring 740 000 kronor per år.

Summan blir ett bortfall på nästan två miljoner kronor.

Bokföringsmässigt belastar summan 2010 års bokslut, men i reella pengar är det årets rörelseutrymme som påverkas.

Höga målsättningar
Av den anledningen sökte skolan ett utvecklingsbidrag på en miljon kronor hos huvudmannen Kiruna kommun. Men politikerna i kommunstyrelsen gick bara med på att ge hälften.

- Det bidraget betyder mycket och med stor återhållsamhet kommer vi att klara oss. Vi har ett eget kapital på tio miljoner kronor och är långt ifrån bankrutta, säger Kenneth Stålnacke.

Han säger att folkhögskolan har höga målsättningar med nya spännande utbildningar. Ett stort tillskott har tillkommit i år när 50 nya elever har börjat läsa svenska för invandrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om