Skiljenämnden slår fast att Kiruna kommun gjorde sig skyldig till ett avtalsbrott när man för tio år sedan sade upp avtalet om LAH - lasarettsansluten hemsjukvård.
Det gick ut på att landstinget skötte sjuksköterskebemanningen på äldreboenden och inom hemtjänsten på kvällar och helger. Hädanefter skulle kommunen sköta den saken själv.
Landstinget har hela tiden hävdat att uppsägningen av avtalet var ogiltigt och att de har rätt att fortsätta debitera kommunen för kostnaden.
I höstas beslutade kommunen och landstinget att frågan skulle lösas en gång för alla. Det skulle ske i en skiljenämnd där parterna valde varsin domare som i sin tur utsåg en tredje domare.
Prutades till drygt hälften
Landstinget gick in i förhandlingarna med ett krav på 37,4 miljoner kronor, varav 8,6 miljoner var räntor.
Bland annat anser landstinget att uppsägningen har gett ett ökat tryck på akutmottagning, vårdcentraler och sjukhusvård.
Huvuddelen av landstingets anspråk är kostnaden för fyra distriktssköterskor och tre slutenvårdsplatser.
Skiljenämnden gav visserligen landstinget rätt att kommunens agerande att sluta betala för LAH var ett avtalsbrott, men prutade ned summan till tolv miljoner kronor samt fem miljoner i ränta.
- De har gjort någon sorts rimlighetsbedömning. Det viktiga är att vi har fått rätt i sak och det blev en summa som ändå är hanterlig för Kiruna kommun. Jag har ingen anledning att slå mig för bröstet och säga, vad var det jag sa, säger Kent Ögren.
Hur resonerade då skiljenämnden.
Jo, den konstaterar att kommunen troligen har fått betalt för LAH genom skatteväxlingen, men LAH var bara kommunens betalningsansvar till 40 procent.
Inga ytterligare krav kommer
Farhågan från Kiruna kommun har varit att avgiften skulle fortsätta att ticka i fall man fick fel
i skiljenämnden. Men så blir det inte.
Avtalet har upphört att gälla och landstinget kommer inte att ställa några ytterligare krav.
- Jag tycker för egen del att det är skönt att affären är avslutad, säger Kent Ögren.
Hur fort måste Kiruna kommun betala in pengarna?
- Nu får det här sätta sig, det är ingen panik med att pengarna ska komma in på stört.
"...ändå inte så illa"
Kommunen ska dessutom betala ersättning på totalt två miljoner kronor till skiljemännen.
- Det är klart att jag är besviken. Jag hade naturligtvis helst sett att vi inte skulle behöva betala ett öre. Men med tanke på att vi hade stämts på över 30 miljoner kronor av landstinget så är det kanske ändå inte så illa, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).
Enligt henne kommer inte förlusten av de 17 miljonerna att drabba verksamheten.
- Vi hade budgeterat för ett nollresultat och gör ett överskott. Men visst hade det varit trevligare att kunna använda de här pengarna till någonting annat.