– Vi har pekat på behoven länge. Men det måste fungera på KBAB som kan verkställa det här också, och det har det inte gjort, säger socialnämndens ordförande Gunnar Bergman (V).
NSD har tidigare berättat att Kiruna kommun riskerade en miljonavgift efter att en person som har rätt till ett anpassat boende enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) fått vänta i nästan två år på att få flytta.
Inspektionen för vård- och omsorg kan acceptera en väntetid på ungefär ett halvår innan myndigheten tar ärendet vidare till förvaltningsrätten.
Läs mer: "Kommunen riskerar miljonavgift"
För en tid sedan kom domen från förvaltningsrätten: Kiruna kommun ska betala 924 000 kronor för det oskäligt långa dröjsmålet.
Innan äldreboendet Mysinge öppnade under 2011 drogs kommunen även med sanktionsavgifter på äldresidan, enligt Gunnar Bergman. Vid tiden för Mysinges öppnande fattade kommunen också beslut om att bygga äldreboendet Movägen, som väntas färdigt runt årsskiftet.
Det innebär att väntetiden på särskilt boende för äldre kan hållas kort, åtminstone en tid framåt.
Läs mer: "Ont om boendeplatser för äldre"
Eftersom LSS-lagstiftningen är en så kallad rättighetslagstiftning behövs ingen prövning av behovet av en anpassad bostad, vilket krävs för gamla människor som vill flytta till ett särskilt boende. Det ställer extra krav på kommunen att snabbt kunna ordna fram ett lämpligt boende till personer som omfattas av LSS.
De drygt fyra miljoner kronor kommunen tvingats betala under de senaste fem åren tycker Gunnar Bergman är onödiga utgifter.
– Men sanktionsavgifterna är pengar vi egentligen skulle ligga ute med. Vi ska betala det som det skulle ha kostat om vi hade ordnat platserna åt dem i rimlig tid. Det som är väldigt tråkigt är att människorna fått vänta så länge på att få flytta, säger Gunnar Bergman.
Enligt honom har Kirunabostäder (KBAB), som både äger fastigheter och kan bygga nya boenden, inte tagit till sig signalerna om behovet av bostäder på ett bra sätt.
– Förvaltningen har tagit fram förslag på lämpliga lokaler och placeringar, men man har dragit tillbaka det från KBAB:s sida och det har inte blivit något av förslagen, säger Gunnar Bergman.
Annelie Vinsa, VD för KBAB, säger att bolaget är känner till behovet av bostäder för både funktionshindrade.
– Vi har gjort flera utredningar och har kommit fram till att kommunen har bättre ekonomiska förutsättningar för att bygga boenden eftersom de får lyfta momsen för byggkostnader. KBAB kan inte göra det, så om vi hade byggt hade vi behövt ta ut högre hyror. Det här är dyra projekt och vi måste få täckning för kostnaderna vid hyresförhandlingar, säger hon.
Vid en av KBAB:s fastigheter, Thulegården i centrala Kiruna, kommer sannolikt ett LSS-boende med fem lägenheter att byggas, enligt Annelie Vinsa. I början av nästa år väntas anbuden från intresserade entreprenörer vara inne.
En annan viktig pusselbit är det nuvarande äldreboendet Vilan 2. När de som bor där idag flyttar till Movägen kommer sannolikt en våning att användas till bostäder för funktionshindrade som har rätt till bostad enligt LSS.