Kiruna kommun begränsar friskvårdsavtalet för anställda

Efter att under flera år haft helt fri friskvård har kommunen nu satt en gräns för vad träningen får kosta. Även ersättningarna till de olika företagen förändras ordentligt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill att förvaltningen ska se över nya ersättningar för friskvårdsbidraget.

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill att förvaltningen ska se över nya ersättningar för friskvårdsbidraget.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-01-11 13:43

Kommunen har haft fri friskvård till en kostnad på drygt tre miljoner kronor per år för de 2 200 anställda. Detta motsvarar cirka 1 400 kronor per anställd. Nu har kommunen infört ett nytt avtal som innebär att maxkostnaden per anställd blir 6 600 kronor.

LKAB använder sig av så kallad naturaförmån, en lösning som är befriad från förmånsbeskattning. Skillnaden från friskvårdsbidrag är att arbetsgivaren betalar direkt och bestämmer vilka aktiviteter och avtal som innefattas.

– Bolaget har avtal med ett antal aktörer, enligt informationschefen Anders Lindberg.

Syftet med kommunens beslut beror inte på besparingar utan för att skydda arbetstagarna från förmånsbeskattning, enligt Jan Ekström som är inköpschef på Kiruna kommun. Summan ska falla inom ramen för Skatteverkets riktlinjer vilket är 5 000 kronor.  Men även kommunen använder sig av naturaförmånen på summan som nu är 6 600 kronor.  

– Det finns inget angivet maxbelopp för naturaförmån, men i kommentarer och enligt rättspraxis har det tolkats som ”kostnaden för ett årskort på orten”. Ett årskort på ett av gymmen i Kiruna kostar 6 600 kr och därför har vi valt det beloppet, säger Jan Ekström.

Enligt ett informationsbrev ska företagen fakturera besökarna utifrån deras egen prislista baserat på års- eller månadskort. Kritik från gymägare har riktats mot kommunen om att LOU (lagen om offentlig upphandling) inte har tillämpats. 

Ekström menar att kommunens beslut kring LOU främst är på grund av att de inte förväntat sig bud från andra leverantörer än de som finns på orten. Men han är inte förvånad över kritiken. 

– Vi anser däremot att vi har beaktat de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling. Likabehandlingsprincipen, Principen om icke-diskriminering, Principen om transparens, Proportionalitetsprincipen och Principen om ömsesidigt erkännande. 

– Jag bedömer att vi uppfyllt det genom att vi har frågat alla leverantörer på orten, erbjudits samma avtalskonstruktion och använt samma modell för beräkning av kostnaden per träningstillfälle. Vi har heller inte stängt dörren för eventuellt tillkommande nya aktörer. 

Jan Ekström säger, att det har inkommit flera förslag från gymmen och att det är tilltalande rabatter på träningskort. 

– Vi vill träna för den träning som faktiskt blir utförd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!