Skattekraften – den beskattningsbara inkomsten per invånare, är det mått man använder för att visa på kommunal tillväxt.
– Det visar att det går bra i Kiruna. Det är positiva signaler och de är viktiga, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S).
Och anledningen till den kraftiga tillväxten anser hon utan tvekan är Kirunas basnäring, LKAB.
– Det är ingen tvekan om att det är vår basnäring, den nya huvudnivån som gjort att folk har jobb i Kiruna. Och när folk har jobb så ökar också köpkraften och vi får fler butiker vilket gör att det är fler anställda i butikerna så det blir en positiv spiral när det går bra för LKAB. Å andra sidan gör det att vi är väldigt sårbara när det går dåligt för LKAB. Då kan det fort märkas i samhället, säger hon.
Det är inte bara det att människor i Kiruna har jobb som ger tillväxten utan även att de tjänar bra.
– Dels att man har jobb, det är grunden, men också att vi ligger högt i löneläge. Det gör att vi har hög köpkraft och då utvecklas affärslivet och servicen så det får en positiv effekt på samhället i övrigt när folk har jobb och dessutom tjänar bra som man gör i gruvan, säger Kristina Zakrisson.
Idag finns det tolv kommuner i Sverige som på egna meriter har högre skattekraft än 115 procent. Dessa kommuner betalar in till skatteutjämningssystemet. Kiruna är en av de kommunerna med sina 117 procent.