Kiruna hanterar miljöfarligt avfall bra

Kiruna kommun kan få pris för att man är bra på att återvinna miljöfarligt avfall.Samtidigt säger ny statistik att Kiruna är överlägset sämst i länet på återvinning av glas, pappersförpackningar och tidningar.- Vi ställer oss frågande till den statistiken, säger Mats Nilsson vid Tekniska verken i Kiruna.

KIRUNA2009-05-05 06:00
Det är behandlingsföretaget Sakab som tillsammans med Avfall Sverige har nominerat Kiruna som en bland nio kommuner i Sverige till den så kallade AllFa-utmärkelsen för 2009.
Priset går till den kommun som utmärkt sig när det gäller hanteringen av miljöfarligt avfall från hushållen. Den 2 juni avgörs det om Kiruna får priset på 100 000 kronor och en gratis plockanalys av hushållsavfallet.
- Syftet med utmärkelsen är att avgifta kretsloppet och förhindra spridning av miljögifter. Kan kommuner förmå hushållen att hålla soptunnorna rena från farligt avfall är det en mycket stor miljövinst, säger Göran Eriksson, vd för Sakab.
Motstridiga uppgifter?
Samtidigt placerar statistik av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, Kiruna i botten när det gäller källsortering. En Kirunabo källsorterar bara 36,73 kilo om året medan siffran för en Arjeplogsbo är 106,78 kilo.
Framför allt återvinns en liten mängd pappersförpackningar, tidningar och glas medan siffrorna för plast- och metallförpackningar är i nivå med andra kommuner.
Det är till synes motstridiga uppgifter om hur Kiruna kommun sköter avfallshanteringen och hur duktiga Kirunaborna är på att sopsortera.
Mats Nilsson, informationschef vid det kommunala bolaget Tekniska verken, säger att det inte nödvändigtvis behöver vara så.
Har sett resultat
- Vi har koncentrat oss på att informera om det miljöfarliga avfallet i våra kampanjer och där har vi sett resultat. Men samtidigt har viljan att sortera annat följt med, säger han.
Därför ställer han ställer sig frågande till statistiken från FTI, framför allt när det gäller glas.
- De stämmer inte med vår uppfattning att Kirunaborna har blivit duktiga på att sortera. Och om inte glaset återvinns borde det synas i våra plockanalyser eller i slaggmängden från sopförbränningen, säger han.
Rätt att återvinna
När det gäller pappersförpackningar och tidningar är läget ett annat. Mats Nilsson säger att det finns en djupt rotad frågeställning bland Kirunabor varför man ska köra brännbara sopor från Kiruna när det finns ett värmeverk på orten.
- Frågan är berättigad, men tills något annat har bevisats anser vi att man ska återvinna även pappersförpackningar och tidningar. Det viktigaste för oss har varit att få bukt med det icke brännbara, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om