Sydstatsrock, pop, lite funk och blues från framförallt 1970-80-tal har Magnus Pääjärvi sorterat ut. Han har själv spelat i flera band i Kiruna genom åren och är musikintresserad. För dagen är han iklädd en t-shirt med Thin Lizzy-tryck.
– Det är min generationsmusik och det är den typen av musik som jag gillar själv. Jag har sparat hårdrocken, säger Pääjärvi.
Magnus Pääjärvi har laddat med två lådor vinyl från sin skivsamling i väntan på vinylhandlaren Tom Pyl.
– Jag har några skivor som väntar på någon ny lyssnare. Jag har samlat på mig en hel del genom åren för att jag har alltid hållit på med vinylskivor. Jag brukar säga att jag är en analog människa, säger Magnus Pääjärvi.
När Tom Pyl anländer så öppnar Magnus Pääjärvi bakluckan till bilen och då går vi in i nästa fas. Baklucke-sortering och inspektion av skivornas skick. Pyl bläddrar, drar ut skivor, vänder och vrider och för tillbaka dem i konvoluten. Allt går snabbt.
– Det är 22 stycken som jag plockar här. Det är mycket rock, 70-80-talsrock. Både åt blueshållet och sydstats- och hårdrockshållet. Det är sådant som många gillar så det ganska lättsålt. Sedan är det en hel del "fillers", utfyllnadsgrejor som kanske hamnar i min rea-back eller åker till Myrorna. Det är alltid så när man köper samlingar att man får med sig lite mer svårsålt.
Det finns dock en genre som inte är välkommen när han kikar igenom skivsamlingar. Dansbanden går bort.
– Det är skönt när det inte är Lasse Stefanz, Vikingarna och sådant som säljs på alla loppisar.
Tom Pyl handlar med skivor och basen är Stockholm. Han har en bakgrund som discjockeyj och har jobbat med musik sedan 1990-talet.
– Till 99 procent handlar jag med vinyl och 1 procent med CD. Jag har internetförsäljning på världens största databas för skivor, Discogs och skickar paket över hela världen men jag säljer också på mässor, säger han.
Tom Pyl kombinerar släktbesök i Kiruna med att kolla in vinyler. Under veckan i Kiruna så har han varit hemma hos åtta personer och handlat av fem. En av Kirunaborna hade en skivsamling som omfattar cirka 15 000 skivor så dit måste han tillbaka för att kunna se hela samlingen. Två bokningar finns redan inför höstlovet då familjen återvänder till Kiruna.
Han åker förutsättningslöst och tittar på vinyler vid besöken i Kiruna och sedan får hemtransporterna lösa sig.
– Jag har flera tomma väskor med mig. En gång kom jag över en samling då vi bilat upp. Det slutade med att jag köpte en takbox för att få hem skivorna, det var en samling på ungefär 1 000 skivor. Vi åker tillbaka med jämna mellanrum så jag kan också lämna en del hos svärföräldrarna tills nästa besök.
Kiruna är en förvånansvärt bra plats för vinyljakt.
– Folk blir chockade över vad jag hittar här, både på loppisar och hemma hos privatpersoner. Det är en musikintresserad stad och folk har samlat på jättebra musik. Jag har hittat allt från jazz, klassiskt av värde, till olika former av rock, progg och hårdrock och indiepop. Det är kul att en sådan här lite mindre stad faktiskt har så mycket bra musik.
Det kittlar lite då när ni ska upp?
– Gud ja, i Stockholm är konkurrensen större. Stockholm är en av Europas skivaffärtätaste städer. Bara förra året öppnade fyra nya skivaffärer. Göteborg och Malmö har också fint utbud. Så finns det privatsäljare som jag som säljer på nätet eller mässor över landet. Det är många som letar skivor där.
Erbjuder dagens skörd på något extra guldkorn?
– Jag kan välja två stycken. En som är personlig favorit och en som jag är nyfiken på. Jag älskar Tom Petty och sedan är det en skiva som jag inte vet vad det är. Det ser ut att vara sent 70-taldisco på omslaget, svenskt skivbolag, kanske bara svensk distribution.
Vinylen har blivit hetare och hetare under senare år.
– Nästan alla nya artister släpper på vinyl nuförtiden. Det är nog fler som köper vinyl än cd när det gäller ny musik även om cd-skivan är på väg tillbaka också. Det märker man även på secondhandförsäljning.
Vad är det som gör att vinylen är så stark?
– Jag tror att folk har kommit tillbaka efter många år av streaming. Det är kul att äga någonting, hålla i någonting och titta på ett riktigt stort omslag med riktiga bilder. Man har streamat under 15-20 år och nu vet jag att det är många som köper tillbaka sina skivsamlingar, säger Tom Pyl.