Kiruna bjöds på ett smakprov av Thailand

Kirunas första Thaifestival hölls i Kiruna stadshus och blev välbesökt.Besökarna fick ett smakprov av Thailändsk mat och kultur samtidigt som personer med anknytning till landet fick ett tillfälle att träffas.

Traditionell tempeldans var ett av inslagen.

Traditionell tempeldans var ett av inslagen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-11-29 06:00
Under kvällen bjöds det på upplevelser som thailändsk tempeldans, thaiboxning, modevisning och framträdande av sånggruppen Sri Sakun.
Dessutom firades Loy Krathong, en buddhistisk hyllningsceremoni till vattnet som i Thailand firas i samband den första fullmånen i november.
I Kiruna är vattnet fruset så dags på året och omständigheterna blev något annorlunda.
- I Thailand tackar vi vattnet under fullmånen och ber om förlåtelse för att vi smutsar ned vattnet. Det är bland annat vanligt att vi lägger ut ljusdekorationer i vattnet. Här får vi lägga dem på fruset vatten i snön i stället, säger Chitrawan Sandberg, ordförande thailändska föreningen i Norrbotten.
En särskilt inbjuden buddhistmunk från Stockholm vid namn Phramahaboonthin Taosiri medverkade vid tillfället.
Det var länsföreningen som arrangerade kvällen eftersom de ännu inte finns någon lokalförening i Kiruna, men det finns definitivt underlag för en.
Enligt Chitrawan Sandberg finns det ett 70-tal personer i Kiruna som är thailändska medborgare.
- Vi vet inte hur många som kommer från Thailand som har gift sig och blivit svenska medborgare, säger hon.
Även många Kirunabor som inte har något direkt koppling till Thailand sökte sig till stadshuset för att få ett smakprov av god mat och spännande kulturyttringar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om