Det är storstadskommunerna som har flest kvinnor som är företagare i Sverige. Men inte långt efter, på 21:a plats, kommer Kiruna. 29 procent av företagsledarna är kvinnor.
Bland de 50 kommunerna med flest kvinnliga företagsledare finns bara tre som räknas till gles landsbygd. Kiruna är i topp av dem. Det är Jordbruksverket som har gjort undersökningen. Den baseras på kvinnor som operativa företagsledare i företagen 2008.
Bra på fler områden
Cornelia Lohf är en av de kvinnliga företagarna. I november i fjol startade hon eget efter att ha arbetat i sin mans företag. Hon kan aldrig tänka sig att vara anställd igen.
- Nej, det är en frihet att vara självständig och man får ta ett stort ansvar.
Just nu driver hon två stora projekt
i företaget Tourism & Consulting North AB. Dertour Academy 2011 där Kiruna ska säljas in till tyska resesäljare och Leader polaris projekt "Exportmognad tysktalande länder".
Kiruna ligger bra till i fler undersökningar. Många unga kvinnor väljer att starta företag och i jämställt företagarindex kommer kommunen på 19:e plats av 290. Bland UF-företagen på gymnasiet är det ofta flickorna som tar hem priser för sina företag.
Cornelia Lohf är en av två kvinnor
i Kiruna som är ambassadörer för kvinnors företagande.
- Kiruna är mansdominerat och det är få kvinnor som syns. Vi måste bli bättre på att skapa nätverk för kvinnor.
Varför tror du att det blir fler kvinnliga företagare?
- Det finns för lite andra möjligheter. Många män jobbar på LKAB och vad gör kvinnorna då?, säger Cornelia Lohf.
Söker oftare råd
På Kirunas nyföretagarcentrum syns det att många kvinnor vill starta eller har startat företag. Kvinnorna är de som oftast söker kunskap och hjälp.
- Vi kan ha en informationsträff om att starta eget där tio kvinnor och två män kommer. Kvinnorna tar tillvara de nätverk som finns och söker ofta mer kunskap innan de sätter igång, vilket är klokt, säger Stina Holmberg, verksamhetschef på företagarna i Kiruna.
Hon har jobbat med företagande
i Kiruna i åtta år och sett utvecklingen av att kvinnors företagande har ökat. 2001 drevs 18 procent av de nystartade företagen av kvinnor, 2010 30 procent.
Norrbottens kommuner är generellt lite sämre än landet i genomsnitt när det gäller kvinnor som leder företag.
De flesta har mellan 25 och 27 procent kvinnor i företagsledningen, Pajala hamnar sist i länet med 18 procent.
- Det växer fram många tjänsteföretag när konjunkturen är god. Rut-
avdraget har också gett mycket för en traditionellt kvinnlig bransch, säger Stina Holmberg.
När konjunkturen är god startas en större andel av företagen av kvinnor.
I snitt startas ungefär 100 företag per år, och efter tre år finns 80 procent av dem kvar. Det är mycket högre siffror än genomsnittet i landet.
Viktigt med förebilder
Kvinnor jobbar traditionellt på sin hemmamarknad i första hand. Det är en utmaning att bredda kundkretsen, men just nu är hemmamarknaden gynnsam.
Cornelia Lohf ser fler skillnader.
- Jag märker att när fler kvinnor blir ledare och vi har möten så går det snabbare och blir mer gjort. Män pratar mer, kvinnorna bara gör.
Både Stina Holmberg och Cornelia Lohf tycker att förebilder är viktiga. Och fler kvinnor som blir företagare ger fler förebilder.
Vad är ditt råd till kvinnor som funderar på att starta eget?
- Fundera inte så mycket utan ta första steget. Och tänk inte så mycket på bidrag i början, det är viktigare att se att det fungerar, säger Cornelia Lohf.