Just nu pågår Filmdagarna i Kiruna, ett årligt arrangemang för Folkets hus och Parkers medlemmar och andra mindre biografägare. De kan ta del av ett brett utbud av nya filmer, lära sig mer om den senaste teknikutvecklingen, gå på föreläsningar och delta i seminarier med andra i branschen.
Det är första gången Filmdagarna arrangeras här - och det passar alldeles utmärkt eftersom filmstaden Kiruna är het just nu. Att två stora produktioner pågick samtidigt, vilket var fallet förra sommaren, är ovanligt. Den fransk-svenska thrillerserien Midnattssol av Måns Mårlind och Björn Stein - som tidigare bland annat gjort succéserien Bron - är dessutom länets största produktion någonsin, berättar Susann Jonsson, vd Filmpool Nord.
Det är dessutom redan klart att serien ska exporteras utomlands - Scandic Noir är som bekant hett runtom i världen.
– När båda produktionerna rullat ut tror vi på en ökad efterfrågan om att spela in här. Naturen här är så spektakulär med fjällvyer och vit orörd snö, och de här produktionerna öppnar upp den miljön för andra. Sådant brukar ha en smittoeffekt framåt, säger Susann Jonsson, som redan nu kallar Kiruna för norra Sveriges Trollhättan.
Galapremiärerna för både Midnattssol och serien om Rebecka Martinsson - filmatiseringen av Åsa Larssons böcker - kommer att anordnas i Folkets hus i Kiruna. För Midnattssols del blir det galapremiär redan i oktober, för Rebecka Martinsson-serien blir galapremiären av i samband med filmfestivalen - som i sig förstås ytterligare bidrar till att Kiruna utmärker sig som en särskilt stark filmstad.
För att snabbt kunna visa ny film och livesändningar har Folkets hus och Parker satsat hårt på att digitalisera sina salonger runtom i landet. Både Susann Jonsson och Calle Nathanson, vd för Folkets hus och Parker, är överens om att den satsningen är viktig, i synnerhet på alla de orter där SF inte finns. I länet betyder det alla kommuner utom Luleå.
– Vi brukar säga att Folkets hus är våra bästa vänner, säger Susann Jonsson.
Calle Nathanson berättar att Folkets hus och Parker jobbar mycket med digitala event, live på bio med exempelvis direktsänd balett och teater från världskända scener, och med biografutveckling generellt. Även tv-serier visas ibland på Folkets hus biografer - och det kan bli allt vanligare framöver.
– Biografer betyder mycket för människor, man vill möta andra och se saker tillsammans. Jag kan tänka mig att vi skulle kunna visa mer serier på bio, ha särskilda event och anordna temahelger där vi visar serier till exempel, säger han.
Det populära serieformatet, som man ju oftast tar del av via tv eller dator, behöver inte innebära att folk låter bli att gå på bio - tvärtom. Här i Kiruna har antalet biobesök ökat under det senaste året.
– Trots konkurrens från andra visningsfönster går svensk film bra på bio, säger Calle Nathanson.