Kent Ögren tror att kirurgin blir en het fråga

Landstingsrådet Kent Ögren (S) ser inga stora strider framför sig i sitt parti när det gäller närsjukvårdsutredningen.- Alla inser utmaningen i att få ett bättre omhändertagande av en åldrande befolkning, säger han.

Landstingsrådet Kent Ögren (S).<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>

Landstingsrådet Kent Ögren (S).<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2011-02-15 22:47

Redan i mars ska landstingsstyrelsen ta beslut om att ge Caj Skoglund i uppdrag att gå vidare med utredningen om framtidens sjukvård i Norrbotten.

Det beslutet kommer knappast att skapa någon stor friktion mellan landstingsledning och opposition. Och inte heller inom Socialdemokraterna.

Strid
Han förutspår att frågan om avvecklingen av den planerade kirurgin i Kiruna och Kalix blir en hetare fråga.

Det är när förändringarna på sjukhusorterna ska genomföras som det kan blåsa upp till strid.

- Då blir det ett jäkla liv. Till stor del handlar det om sysselsättningen. Sjukhusen är stora arbetsgivare på de här orterna, säger Kent Ögren.

Majoritet
Läget inom Socialdemokraterna är dock ett annat den här mandatperioden jämfört med den förra. Jörgen Lövgren, Kenneth Nilsson och Marlene Haara som tog strid för obsa- och vårdplatser finns inte kvar.

Det återstår att se om det kommer att vara total rättning i leden, även från ledamöter från Kiruna och Kalix.

Landstingsledningen har också en betydligt tryggare majoritet jämfört med före valet.

Samstämmighet
Moderaten Hans Swedell från Kiruna tror att det finns en samstämmighet kring frågan om närsjukvårdsutredningens fortsättning.

Däremot framhåller han en annan syn på utvecklingspotentialen över huvud taget för de små sjukhusen i länet. Det förutsätter att Kalix och Piteå får behålla sina specialitéer och att Kiruna får en.

- Om man inte gör något så hamnar man i det läge som befaras i utredningen. Men varför inte vända på kuttingen och se till att Norrbotten blir ett län folk åker till för att få bra vård utan väntetider, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om