Kendamaboom i Kiruna

Intresset för Kirunamästerskapen i kendama var stort och området framför cityscenen var det lika mycket publik som vid en av de välbesökta konserterna. "Jag tränar varje dag om jag inte är sjuk" säger Hugo Pärlgren som kom tvåa i Kirunamästerskapet.

UPPVISNING. SM-meriterade Philip Sandgren finns på plats för en uppvisning tillsammans Oliver Mälby och Wille Tangen innan tävlingen.

UPPVISNING. SM-meriterade Philip Sandgren finns på plats för en uppvisning tillsammans Oliver Mälby och Wille Tangen innan tävlingen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2017-07-01 16:59

Det var under fredagseftermiddagen åtta kendamaspelare gjorde upp om titeln Kirunamästare efter att ha kvalat in. Man tävlade om att först få tre poäng genom att dra ett kort på ett trick man har tre försök på sig var att göra. Poäng får man om motståndaren inte klarar tricket.

Kendama är en japansk träleksak som numera även har blivit en sport. Intresset har exploderat det senaste året, framförallt bland barn.

– Kendama har blivit väldigt stort, men det går en gräns vid Stockholm. Norr om den har det varit ett fantastiskt drag. Det är fortfarande väldigt nytt och kanske ett hundratal som ägnar sig åt det som en sport, men tusentals som har den som en leksak. Medelåldern bland utövarna är rätt låg och ligger runt 13-14 år, säger Mattias Glad, vid Spelexperten.

SM-meriterade Philip Sandgren finns på plats för en uppvisning tillsammans Oliver Mälby och Wille Tangen innan tävlingen. Philip har 50 kendamas och säger att lönn är ett av de bättre träslagen i kendamas på grund av hållbarheten och att den är skön att spela med. Han har hållit på med kendama i tre år och började efter en resa till Hawaii.

– Där höll alla på med det, och då började jag också. En bra kendama beror även på vikt och grepp. Jag gillar en kula med en speciell sorts matt färg som heter silk och gillar mest standardstorleken på 18 centimeter, säger Sandgren och säger att en bra kendama kostar kring 300 kronor.

Jag träffar Kiruna-finalisterna någon timma innan tävlingen. De är glada och spända och väntar med förväntan på att SM-proffsen, killar i trettonårsåldern, som har stjärnstatus bland de åtta tävlande ska komma. En av de tävlande är Hugo Pärlgren, som har tränat sedan i julas.

– Det roligaste är att det finns så många olika tricks man kan göra och man kan hitta på egna. Jag tränar varje dag om jag inte är sjuk. Det svåraste tricket är tight roll, där man ska balansera på snöret. En bra kendama har bra grepp, stora koppar och ganska lång spike, säger Pärlgren.

Innan tävlingen har en rad barn med kendamas runt halsen placerat sig vid kravallstaketet framför cityscenen, och under uppvisningen har föräldrar och barn i stort sett fyllt området.

Kirunamästare blev slutligen Ture Reinerström efter en final mot Hugo Pärlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om