Kebnekaises tionde dödsoffer under 2000-talet

Mannen som återfanns död i Rabots glaciär i går blev Kebnekaises tionde dödsoffer under 2000-talet.Olyckorna har dock ägt rum under de mest skilda omständigheter.

Mannen halkade på Sydtoppens glaciär och störtade 400 meter ned mot Rabots glaciär, där den alpina gruppen fann honom.foto: per holmlund

Mannen halkade på Sydtoppens glaciär och störtade 400 meter ned mot Rabots glaciär, där den alpina gruppen fann honom.foto: per holmlund

Foto: Per Holmlund

KIRUNA2010-06-11 06:00

Under en vanlig sommar är det uppskattningsvis 5 000 personer som bestiger Kebnekaise, antingen på egen hand eller under ledning av fjällstationens guider.
Ännu fler gör andra vandringar kring fjällstationen som i fjol noterade nästan 20 000 gästnätter.
En liten andel av dem får problem på sina turer och blir föremål för fjällräddningens insatser. I bland är det helt oförskyllt, i bland har personerna själva försatt sig i svårigheter.
Sex år sedan senast
Det är sex år sedan sedan en olycka vid Kebnekaise fick en dödlig utgång. I början av 2000-talet var det desto tätare mellan dödsolyckorna.
De skedde dock under de mest skilda omständigheter. Hårt väder och ovana att vistas i fjällen har kunnat härledas som orsaker vid vissa tillfällen.
Det har också inträffat olyckor som inte har kunnat förutses, som när erfarne toppguiden Marcus Severed råkade falla när han skulle klättra ned efter den så kallade väggen vid Björlings glaciär i juli 2002.
Den olyckan och gårdagens tragiska händelse är bevis på att det aldrig är helt riskfritt att vistas i fjällen.
- Det går aldrig att bygga bort riskerna. Däremot måste folk måste vara medvetna om dem och agera därefter. Inte minst måste man kunna värdera sin egen förmåga, säger Lage Woutilainen, samordnare för fjällräddningen i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om