Kebnekaises nya toppstuga

Så här kan Kebnekaises nya toppstuga se ut.Långsiktig hållbarhet och säkerhet är centrala i konceptet, som inspirerats av ubåtens framfart i vattnet.Tanken är att stugan ska stå klar redan i augusti.

Den nya toppstugan på Kebnekaise byggdes 1983. Nu ska den, liksom den gamla, rivas.

Den nya toppstugan på Kebnekaise byggdes 1983. Nu ska den, liksom den gamla, rivas.

Foto: Lennart Norman

KIRUNA2014-02-28 10:31

– Den nya stugan är en del i en större översyn av säkerheten i Kebneområdet. De två gamla stugorna som finns där är i dåligt skick, säger Kjell Sundvall, chef för fältenheten vid länsstyrelsen.

NSD har tidigare berättat om planerna, som nu tagit form och är beslutade. Länsstyrelsen tar över ägandet och driften av Svenska turistföreningen och har i dagarna gått ut med stugbygget på upphandling.

– Någon gång i april hoppas vi ha klart med entreprenör. De två stugorna som finns där ska rivas när den nya är klar. Ett sådant här bygge är alltid lite väderberoende men vi hoppas det är klart i slutet av sommaren eller till hösten, säger Kjell Sundvall.

Stugmaterialet, i första hand underhållsfritt, ska flygas upp med helikopter i färdiga delar och sedan monteras på plats.

En skiss av hur stugan kan komma att se ut är framtagen av MAF arkitektbyrå. Till utseendet påminner den om ett mellanting av en ubåt och ett tunnelbanetåg.

I underlaget till upphandlingen kan man läsa att den nya anläggningen ska bestå av två stugor: en säkerhetsstuga och en toalett- och förrådsbyggnad.

Stugan ska ha plats för 20 sittande personer. En kamin ska placeras centralt i stugan, som även ska vara självförsörjande på el med hjälp av solpanel och vindkraftverk och ha en nödtelefon.

Säkerheten och hållfastheten är prioriterad. Länsstyrelsen skriver i underlaget:

"På pålar av stål fastgjutna i marken ställs en valvformad huvudbyggnad med planlösning likt ett modernt tunneltält. (...) Byggnadens långsmala form ges av ubåtens framfart i vattnet med hög densitet. Eftersträvansvärt är att så liten yta som möjligt ska träffa det stora motståndet, som på Kebnekaise emellanåt utgörs av extremt kraftig vind från väster. Byggnaden är lyft från marken så att vinden får fritt spelrum och snö inte fastnar vid stugan. Tanken är att snö och vind ska "rinna av" längs byggnadskroppen".

Stugan ska vara väl synlig i dåligt väder. Förslaget är röda ändar och en gul dörr, och en blinkfyr på taket.

Den nya stugan ska vara placerad längre mot Sydtoppen än de två som står där i dag. I samband med flytten kommer också slutet av den västra leden att dras om.

– Intresset för att bestiga Kebnekaise är stort och det ökar hela tiden. Det ska satsas en hel del pengar på åtgärder för att öka säkerheten, säger Kjell Sundvall.

Förutom stugbygge ska västra leden bland annat rensas på sten, det ska kvalitetssäkras markeringar, byggas nya broar och satsas på utökad information.

BAKGRUND Kebnekaises toppstuga

Den första toppstugan på 1940 meters höjd byggdes 1924. Byggmaterialet transporterades med häst från Kiruna till Nikkaluokta, och sedan med klövjerenar till Kaffedalen. Sista biten bars materialet "med människokraft".

1962 ersattes toppstugan av en ny stuga. Det är den som i dag kallas för "gamla toppstugan".

För att fira 100-årsjubileet av den första bestigningen av Sydtoppen invigdes 1983 en ny toppstuga.

2012 konstaterade Kiruna fjällsäkerhetskommitté att båda stugorna var i dåligt skick, att toaletterna var ur funktion och att området var nedskräpat.

Vid ett möte i Abisko i mars 2013 med representanter från Naturkompaniet, Svenska turistföreningen, Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Kiruna fjällsäkerhetskommitté togs beslut att stugorna ska ersättas av en ny och att finna former för en långsiktig förvaltning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om