KBAB drabbas efter LKAB:s besked

"Det är ingen katastrof, men när vi precis står på linjen att investera så känner man sig frustrerad" säger Stefan Sydberg (M), ordförande i Kirunabostäder AB, om hur den nya geänsen för samhällsomvandlingen går.

För Kirunabostäder blev det stora förändringar i planerna efter LKAB:s besked.

För Kirunabostäder blev det stora förändringar i planerna efter LKAB:s besked.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-09-09 17:00

Det blir stora förändringar i planerna för Kirunabostäder AB (KBAB) efter LKAB:s besked om den nya gränsdragningen i stadsomvandlingen fram till år 2035.

Den röda linjen som tidigare visat vilka områden som skulle påverkas av gruvdriften är numera blå, och området mindre än tidigare. Bland annat ersätts inte Sporthallen samt före detta Thulegården och ytterligare flerbostadshus inom KBAB:s bestånd.

– Vi hade planerat för att de fastigheter som inte är berörda och ersättas. Dessa kommer nu inte att försvinna, och behöver renoveras. 

– Det är ingen katastrof, men när vi precis står på linjen att investera så känner man sig frustrerad, säger Stefan Sydberg (M), ordförande i Kirunabostäder AB och andre vice kommunalråd. 

 Kommunen har tidigare erbjudit KBAB att köpa kvarter 2 efter att privata intressenter dragit sig ur.

– Vi kommer att gå vidare och bygga nytt, men det innebär att vi istället får bygga med egna och lånade pengar, säger Sydberg. 

Totalt rör det sig om 70 lägenheter som inte berörs längre stadsomvandlingen, varav 40 är i före detta Thulegården som idag är ett seniorboende.

– Vi har fortfarande bostadsbrist, och då blir allt vi bygger rena tillskott utöver det som är planerat. Vi är inte berörda av de fastigheter som nu försvinner i den nya gränsdragningen, säger Sydberg.

Han ifrågasätter att LKAB inte ersätter sporthallen som enligt den nya gränsen inte påverkas. 

– När kommunen ställde upp på det här åtagandet handlade det om en helhet och inte om linjen i sig. Sporthallen står var den står i anslutning till centrum och badhuset av en anledning, för att skapa liv i centrumkärnan. 

– Triangelskolan är också ett sådant exempel och berörs inte av samhällsomvandlingen. Upptagningsområdet är däremot människor som bor i de områden människor måste flytta, säger Sydberg.

Han är även förvånad över att LKAB drog tillbaka påverkanslinjen och menar att LKAB har varit tydliga med att allt inom den röda linjen ska ersättas. 

– Det är inte satt på papper, utan rör sig om muntliga överenskommelser. Jag är nyfiken på de pågående prospekteringarna och tycker att de borde börja redovisa vad de har hittar. Och jag är övertygad om att de här områdena kommer att påverkas oavsett, även om det sker efter 2035, säger Sydberg. 

Läs separat artikel med LKAB:s kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!