Katastroflarm

Det hölls en stor katastrofövning i Kiruna på lördagen. Svenska nationella ambulansflyget, Snam, övade tillsammans med bland annat landstinget, kommunen och LKAB.

Katastrofövning på Kiruna sjukhus: Sjuksköterskan Therese Drugge och läkaren Lars Larsson tittade till den "skadade" Johannes Berg.

Katastrofövning på Kiruna sjukhus: Sjuksköterskan Therese Drugge och läkaren Lars Larsson tittade till den "skadade" Johannes Berg.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-11-24 06:00
När det väl sker en omfattande katastrof, i utlandet eller i Sverige, gäller det att vara förberedd. Det har olika aktörer i Sverige tagit fasta på och därför arrangerades en påhittad olycka på lördagen. Varje år sker en liknande övning och i år tog den plats i Kiruna.
Nära verkligheten
Detta var olycksscenariot: En turistbuss hade kolliderat med ett annat fordon inne på LKAB:s industriområde. Antalet skadade var 26 stycken. En del var mer allvarligt skadade än andra. Larmet gick tidigt på morgonen och SOS-alarm dirigerade ambulans, räddningstjänst och polis till skadeområdet.
Säkerhetschefen för landstinget, Gunnar Pettersson, var med under dagen. Han betonade betydelsen av övningen.
- Det är oerhört viktigt. Med det här kommer vi nära verkligheten. Hur fungerar logistiken och tekniken vid en stor olycka? Hur samverkar de olika aktörerna? Vi övar för att bli bättre på allt detta, sade han.
Efter den första räddningsinsatsen, evakuerades de "skadade" till Kiruna sjukhus för vidare vård. Några hade allvarliga brännskador och allvarliga skall- och ansiktsskador. De som behövde specialistvård i Stockholmsområdet, överlämnades till Snam, Svenska nationella ambulansflyget, för vård och vidaretransport till Arlanda. Där kom SAS-flyget in i bilden.
Ombyggt flygplan
En Boeing 737 hade flugits in för att användas i övningen. Planet hade byggts om invändigt för att kunna transportera sex allvarligt skadade och ett 30-tal personer med mindre skador. Vid en riktigt katastrof ska ett vanligt plan kunna byggas om inom sex timmar.
Luftfartsstyrelsen har ansvaret att upprätthålla en beredskap för att, i samråd med Krisberedskapsmyndigheten, Statens räddningsverk och Socialstyrelsen, besluta om och genomföra flygningar med Snam.
Helge Brändström, medicinskt ansvarig inom Snam, berättade om de 85 kilo tunga intensivvårdsbårar, som fanns på planet. De sex bårarna lyftes ner och transporterades till sjukhuset, där patienterna fanns. Även om ambulanserna är olika måste de kunna ta emot bårarna.
Unikt för Sverige
- Systemet är unikt för Sverige. Omflyttningarna av svårt skadade behöver då inte ske vid planet, utan det sker på avhämtande och mottagande sjukhus, sade han.
Vid övningen deltog cirka 150 personer, alltifrån polisen till låtsasskadade.
- Vi övar hela kedjan. Vi kommer att upptäcka svårigheter och det vill vi göra innan det är ett skarpt läge, sade Helge Brändström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om