Katarina från Kiruna – Sveriges bästa sjuksköterska

En av Sveriges fem bästa akutsjuksköterskor heter Katarina Nilsson och jobbar på Kiruna sjukus.

HEDRAD. ”Jag blir ju naturligtvis glad och känner mig hedrad, men jag gör ju bara mitt jobb som jag tycker är så fantastiskt 	roligt”, säger akutsjuksköterskan Katarina Nilsson.

HEDRAD. ”Jag blir ju naturligtvis glad och känner mig hedrad, men jag gör ju bara mitt jobb som jag tycker är så fantastiskt roligt”, säger akutsjuksköterskan Katarina Nilsson.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-02-28 09:51

Det är Svensk förening för akutsjukvård, SWESEM, som utsett Sveriges fem bästa akutsjuksköterskor. Det är sjukvårdspersonal själva som får nominera sina kollegor till utmärkelsen.

Katarina Nilsson jobbar på IVAK på Kiruna sjukhus, men är mest på akuten.

Nu har hon valts ut till en av Sveriges fem bästa akutsjuksköterskor. Egentligen hade det räckt med att nomineras, säger hon.

– Jag blir ju naturligtvis glad och känner mig hedrad, men jag gör ju bara mitt jobb som jag tycker är så fantastiskt roligt. Jag är gladast för att mina kollegor tycker att jag är värd att ta sig tid att skriva något fint om.

I snart 20 år har hon jobbat som sjuksköterska, varav 13 på akuten på Kiruna sjukhus.

– För det första är att vara sjuksköterska det roligaste som finns. Att jobba som akutsjuksköterska är ännu roligare. Det är oförutsägbart och spännande, ingen dag är den andra lik.

Katarina Nilsson hyllar också sina kollegor, som hon jobbar tätt tillsammans på akutmottagningen, med långt till övriga sjukhus.

– Jag lär mig saker av dem hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Vi har ett akutomhändertagande som vi försöker göra så bra som möjligt och vi har hand om patienterna som kommer till oss längre än många andra sjukhus. Säg att det kommer in en person med inre skador efter en bilolycka - den personen tar jag hand om i väntan på helikoptertransport till Sunderbyn eller Umeå. Ibland rör det sig om timmar.

Det Katarina Nilsson nu vinner är en dags workshop i avancerad klinisk bedömning.

Vad hoppas du få med dig från den?

– Fördjupa mina kunskaper i att kunna bedöma och ta hand om mina patienter på bästa möjliga sätt. Man lär sig nya saker varje dag, man blir aldrig fullärd. Det är jättespännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om