Hela veckan övar personal från räddningstjänsten i Kiruna i den strida Rautasälven.
Efter snöfall och snösmältning har vattnet i älven stigit.
– När vi började i måndags så kunde man se den stora stenen där under bilbron och idag torsdag syns den inte alls. Det har ökat med säkert en meter nu. Det går fort, berättar Victor Madsen, brandman vid Kiruna räddningstjänst.
Han och kollegorna övar på att rädda varandra ur det kalla och strömmande vattnet.
– Det gäller att behålla lugnet i vattnet så man inte tar dumma beslut, säger Simon Jansson.
Kursledaren Mark Hirst samlar ihop de fyra deltagarna. De har dragit en uppblåsbar båt med rep över älven. De samtalar kort innan det är dags för nästa övning. Engelsmannen som bor och driver ett räddningsföretag i Kittilä, norra Finland, frågar gruppen:
Nu gör vi en riktig räddning, vem börjar som medvetslös?
Niklas Vik gör sig redo att hoppa rätt ut i vattnet. De övriga ställer sig längs älvkanten.
– Det här är superviktigt. Också för att vi ska veta våra begränsningar så vi inte sätter vår egen personal i situationer där det rent av blir farligt för fler än för den som är drabbad, säger han.
Hur är det att kasta sig ned här och vara medvetslös?
– Det är skräckblandad förtjusning. Det är kul, vi har fantastisk utrustning på oss. Det hjälper jättemycket. Men jag hade inte velat ramla i utan de här grejerna. Det är en ögonöppnare, säger Niklas Vik.
Han har jobbat på räddningstjänsten i Kiruna kommun i tjugo år.
– Det är peppar peppar väldigt sällan det händer sådana här olyckor. Det är kanske så att de som är ute och ramlar i ofta har rätt utrustning och löser det på egen hand.
Men olyckor händer.
– De olyckor vi har varit på sedan jag började jobba här har varit med människor som fallit i utan flytvästar och då blir det tyvärr oftast en hämtning mer än en räddning.
Han förklarar den senaste övningen, som går ut på att rädda någon som tagits av strömmen och som sugits med in mot de vattenurgröpta stenarna längs älvkanten.
– Där kan man fastna om man inte har flytväst.
Men det handlar inte bara om att öva räddning i strida älvar.
– Med varmare klimat kan vi förvänta oss att det kommer bli allt vanligare med översvämningar och högre flöden i samband med snösmältning och islossning, säger Victor Madsen.
Han berättar om en händelse för två vårvintrar sedan.
– Vi var på väg till en camping i Kangos. En ispropp hade släppt och det var äldre personer som var fast i sina campingbilar. De kom inte därifrån då de hade en och halv meter vatten runt sig. Vi evakuerade dem därifrån.
Han fortsätter:
– Det behöver inte vara så dramatiskt som här i Rautasälven men om vi kan öva här och känna oss trygga i det här, då kan vi klara det som är lättare också.
Med ett större fokus i samhället på säkerhetsläge och beredskap, ställs högre krav på räddningstjänsterna. I Kiruna ska man utöka verksamheten och söker fler personal.
– Hit till Rautasälven och Kalixälven kommer också kajakpaddlare från hela världen. De lokala myndigheterna behöver kunna hjälpa de som kan hamna i trubbel, säger kursledaren Mark Hirst.
Han berättar med ett leende att det är en sommarkurs som de nu genomfört under vinterförhållanden.
Efter några dagar med snö skiner solen igen över Rávttaseatnu/Rautasälven.
– Det handlar mycket om att lära sig och veta sina begränsningar, att se till den egna säkerheten och att jobba som del i ett team, avslutar Mark Hirst.