För första gången under många år som rektor vid Karesuando skola fann han sig i en situation där han inte kunde fylla alla lärartjänster innan skolstarten i höstas.
– Det var svårast det här läsåret. Jag har alltid haft lätt att ha personal på plats när eleverna börjar. Alltid. Och jag har jobbat länge som rektor här, i nitton år men har varit tjänstledig under fem år. Jag har alltid haft en stabil och bra lärarkår.
Kiruna kommun har hamnat i nationellt fokus för sina skolrelaterade problem. Bristen på mellanstadielärare, både vid Nya raketskolan och Vittangiskolan, tog sig dramatiska uttryck tidigare under hösten när fackliga skyddsstopp lades på båda skolorna. Men det finns skolor i Kiruna kommun som har mycket bra förutsättningar för behöriga lärare. Nils Vasara-Hammare är rektor för Karesuando skola, med 83 elever från förskoleklass upp till nionde klass.
– Det har varit ganska jämnt. Det har legat kring 90 procent vad gäller lärarbehörighet. Nu är vi lite lägre, på 85 procent behöriga som har lärarlegitimation. Jag har tolv lärarpersonal, sedan köper vi musiken från kulturskolan. Alla jobbar inte heltid.
Små skolor ger ett annat utfall i statistiken. En personal kan utgöra många procent när man räknar ut behörigheten.
– När jag räknade ut behörigheten så är det tre personal av tolv som inte har lärarlegitimation, det blir 75 procent behöriga, men om man tittar på tjänsterna, hur mycket de jobbar eftersom de inte jobbar heltid, så är behörigheten 85 procent av antalet. De tre som inte har lärarlegitimation representerar 15 procent.
Karesuando skola sticker ut som ett gott exempel jämfört med flertalet skolor i Kiruna kommun.
– Personalen är många gånger härifrån, de har läst lärarutbildning, tagit lärarexamen, blivit lärare och flyttat tillbaka till hembygden. Kvaliteten är bra. Det är ju en fyraårig högskoleutbildning så det är klart att det gör skillnad. Vi har bra resultat när eleverna går ut. Vi brukar alltid ligga på topp också när det gäller betygsgenomsnitt bland kommunens skolor och även i nationella prov.
Vad tänker du om övriga rektorers situation i Kiruna kommun?
– Jag inser ju hur det kan vara, som inför det här läsåret, då jag inte kunnat tillsätta alla tjänster i augusti. Bara att inte ha tjänsten på plats och veta att eleverna börjar nästa vecka. Jag förstår hur tufft det kan vara när kollegorna har flera tjänster som fattas. Vi rektorer ska garantera att eleverna får den undervisning som de har rätt till. Om det inte finns personal då blir det ju ett väldigt tufft läge för oss som ansvariga, säger Nils Vasara-Hammare.
Han betonar även vikten av att rektorer stannar kvar och inte lämnar jobbet.
– Det är väldigt många rektorsbyten. Bara sedan 2015 tror jag att det är uppemot 15 rektorer i kommunen som har slutat. Det är ett tungt jobb, att inte ha lärare på plats, tighta ekonomiska resurser. Budgeten är så tight att som rektor blir det ett väldigt tufft jobb. Så många väljer att sluta.
Budgeten baseras på antalet elever. Karesuando skola hade när Vasara-Hammare började som rektor, för nitton år sedan, över 130 elever. Idag är elevantalet 83 och därmed har budgeten minskat kraftigt. Samtidigt läggs årliga sparkrav över skolorna.
– Under mina år som rektor, så har vi sparat varje år. Jag som rektor får en mindre budget eftersom elevantalet är mindre. Jag har varit tvungen att säga upp personal. Det har ju varit neddragning på personal i andra skolor i kommunen, sådana här saker som köpstopp. Att bedriva skola med köpstopp är helt omöjligt. Anställningsstopp också. Jag ser att det är en elev som skulle behöva en assistent men då är det anställningsstopp, jag får inte anställa.
– Vi har varit tvungna att dra ner på personal. Det är oftast många stödfunktioner som elever behöver som elevassistenter och fritidsledare. Det blir färre vuxna i skolan. Färre lärare också. Det blir mer jobb för de lärare som är kvar. Som rektor kan jag inte säga att med färre antal lärare så kan vi inte ge undervisning i NO till exempel.
Här är räddningen den stora andelen behöriga lärare tror han.
– Karesuando skola är en väl fungerande skola. Trots neddragningar så kan vi fortfarande ge förstklassig undervisning till eleverna. Det känns bra att kunna säga det utan att behöva överdriva, säger Nils Vasara-Hammare.