Kapell på gång i Jarin

Ett kapell ska byggas i Jarin i Saarivuoma sameby. Bygget planeras stå klart sent i höst och bli en viktig del i kyrkans ungdomsverksamhet.

KIRUNA2009-07-18 06:00
Bygget av golvet har redan påbörjats i Junosuando och sedan ska det fraktas till Jarin (Järämä), som ligger cirka fem mil nordväst om Övre Soppero i Kiruna kommun. En grusväg leder dit från väg E45.
I augusti sätter bygget i gång på plats. Kapellet planeras stå färdigt den 1 november och invigningen tar plats någon gång i maj-juni nästa år.
- Det har varit en dröm i 30års tid. Det känns underbart och jätteroligt att det blir verklighet, säger Oskar Skoglind som är kyrkoherde i Vittangi församling.
Jarin är Saarivuoma samebys brukningscentrum under främst hösten och förvintern.
En stiftelse
Där finns rengärden, stugor och skyddsrum då platsen ligger mitt i Esranges raketskjutfält.
Platsen är också, liksom närbelägna Buolzajávri (Pulsujärvi), en utgångspunkt för vandrings- och vinterleder.
Stiftelsen Jarin kapell består av bland andra Oskar Skoglind, representanter från Saarivuoma och invånare i Övre Soppero. Huvudsponsorer är Kiruna kyrkliga samfällighet och Luleå stift.
Användas för gudstjänster
Kapellet ska givetvis användas för gudstjänster. Stort fokus ligger också på den kyrkliga ungdomsverksamheten i kommunen. I Jarin befinner sig fjällen och naturen tätt inpå.
- Planen är att börja ha konfirmandläger där, säger Oskar Skoglind.
Arkitekt är Lars Sundström som bland annat har ritat hantverkscentret Máttaráhkká, Kiruna showroom på Luossatoppen och Kiruna sameskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om