Kanelbullens dag, sidan 3 2 oktb

Konditorn Ulf Sundgren bullar upp inför kanelbullens dag. foto: pär bäckström

Konditorn Ulf Sundgren bullar upp inför kanelbullens dag. foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

Kiruna2010-10-02 06:00
Aktuellt: Kanelbullens dag på måndag. Nu är det fullt legitimt att bullfrossa.
Kom ihåg: På måndag är det inte bara Kanelbullens dag,utan även Internationella barndagen. Vad kan just du göra för att bidra till att alla barn ska få det lite bättre?

Hej Ulf Sundgren, det är Kanelbullens dag på måndag. Hur många kanelbullar ska du baka?

- En vanlig vardag ligger bakar vi ungefär två hundra bullar. Nu har ju kanelbullens dag varit på lördag och söndag de två senaste åren, så jag upplever att dagen glömts bort lite grann efter att ha haft uppsving år efter år. Nu hoppas vi på ökat intresse från företagen igen och siktar på att baka mellan två- till tretusen bullar.
Hur många kanelbullar kan du rekommendera Norrbottningar att äta på kanelbullens dag?
- Jag tycker alla ska göra som jag och äta en kanelbulle varje dag, året om och till det ett glas kall mjölk. På kanelbullens dag kan man ta en bulle till frukost, en till lunch och en till middag.
- Vi i handel vill ju att kanelbullens dag ska bli som fettisdagen, semmeldagen. Då bakade vi 8000 semlor och slår man ut alla semlor som bakades på Norrbottningar så åt alla lite mer än en semla.
Varför är kanelbullen så populär tror du?
- Trender kommer och går, kanelbullen består. Så brukar jag säga. Andra bakverk kan man bli less på, men kanelbullen äter vi på fik och bakar hemma. Den är väldigt svensk och ett bakverk alla känner till.


Namn: Ulf Sundgren
Ålder: 38
Bor: Luleå
Gör: Bagare i familjeföretaget Trend bageri och cafe
Familj: Sambo, två barn tre och sju år gamla.

4 snabba frågor
Kanelbulle/ vaniljbulle
"Kanelbulle utan tvekan"

Smör /Margarin
"Smör, men vi använder oss av mjölkfritt margarin för många är allergier. Men smör är ju utan tvekan goda".

Baka / äta
Baka

Mat /fikabröd
Fikabröd

Bagarens 3 experttips för att lyckas med kanelbullar.

1 Se till att ha god tid på dig. Goda bullar kan inte stressas fram.

2 Se till att degen får jäsa ordentligt. Cirka fyrtio minuter i degbunken och sen en och en halvtimme på plåten beroende på hur mycket jäst man använder.

3 Ha varm ugn. Då får du bullar med mycket färg, utan att de blir torra. För kall ugn torkar ut bullarna.


Bagarens bästa bullar


Ingridienser:

1 liter mjölk
50 gram jäst
1850 gram vetemjöl
350 gram smör
350 gram socker
10 gram salt
20 gram kardemumma


Fyllning:

200 gram smält smör att pensla.
kanel och strösocker.

Pensling:

2 ägg ihop vispad med lite vatten
Pärlsocker.

Gör så här:

Låt mjölken och smöret få rumstemperatur innan bakandet startar.

Blanda mjölken och jästen, rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt övriga ingredienser, blanda ihop tills den blir färdig deg.

Blanda intensivt i fem minuter, låt sedan vila under en bakduk i 30-40minuter

Dela upp degen i 4-6 mindre bitar, knåda alla bitar.

Kavla ut en bit så den blir avlång/rektangulär, 3-4 mm tjock.

Pensla smör och strö kanel samt strösocker.

Rulla ihop uppifrån och ner till du får en rulle.

Skär bitar och placera i pappersform.

Låt nu jäsa under en bakduk i ca 40-60minuter.

Innan bakning i ugn.

Pensla äggblandningen samt sätt pärlsocker.

Baka av i 230 grader 6-10min beroende på storlek.

Boktips: Kanelbullar och annat nybakat av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren (semic)

Kanelbullar är mer än bara bullar, det är mormor och sommar, kall mjölk och minnen. Sen finns det smörbullar, blåbärs-och vaniljbullar, vetefläta och badbullar. Med flera med flera. En fin bok som nästan doftar smör och kanel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om