Kampen om arbetskraften

Männen jobbar i gruvan och kvinnorna i omsorgen. Så ser arbetsmarknaden i Kiruna ut. Nu försöker de två största arbetsgivarna ändra den bilden. LKAB har redan fått in fler kvinnor i gruvan. Nu börjar kommunens arbete att få männen till omsorgen. – Det är en jätteuppgift vi har framför oss, säger Ann-Christin Samuelsson, näringslivsplanerare i Kiruna kommun.

Foto: Alexandra Karlsson

Kiruna2013-05-31 10:16

LKAB har satsat hårt på att rekrytera kvinnor till gruvan. På 10 år har företaget gått från 7 procent till 18 procent kvinnor.

Och när företaget i dag nyrekryterar ska 30 procent av de som anställs vara kvinnor.

– Målet är att vi 2020 ska ha 25 procent kvinnor i företaget. Vi kan lätt se att olyckstalen går ner på de arbetsplatser där det jobbar många kvinnor och det är jätteviktigt. Företaget blir bättre när vi får en blandning, säger Lars-Eric Aaro, vd på LKAB.

Manliga förebilder

Kiruna kommun påbörjar nu samma resa. Fast tvärtom. I dag är 90 procent av de som jobbar inom omsorgen kvinnor. Till årsskiftet ska en ny strategi för att få fler män till den kommunala omsorgen vara färdig. Enligt Ann-Christin Samuelsson, näringslivsplanerare i Kiruna kommun och ansvarig för arbetet, är det av yttersta vikt att det blir en blandning av män och kvinnor även i omsorgen. Ett viktigt steg för att nå dit är enligt Samuelsson att det kommer in fler män i verksamheterna så att yngre killar får manliga förebilder att se upp till.

– Då kanske det tänker att det är något jag också vill arbeta med i framtiden. Manliga förebilder är väldigt viktigt. Vi kan inte konkurera med lönen gruvan betalar, så därför måste vi tidigt skapa ett intresse för de här sektorerna, säger Ann-Christin Samuelsson.

En attitydförändring

Målet är att det i framtiden ska vara 25 procent män inom vård ochskola och omsorg. Men så länge det är högkonjunktur i gruvindustrin och LKAB erbjuder högre löner menar Ann-Christin Samuelsson att vägen dit kommer vara lång.

– Det är möjligt om det blir en lågkonjunktur för gruvindustrin. Men sen kan det också bli så om kompetenskraven i gruvan ökar, då kanske männen måste öppna sig för andra delar av arbetsmarknaden, då kvinnor i Kiruna har högre utbildning än män.

Vad kommer annars krävas för att locka män?

– Det kommer krävas en attitydförändring också. Bilden av maskulinitet är så stark här, bilden av en man är inte någon som jobbar i vården. Vi har ett jätteviktigt arbete framför oss att ändra på den bilden, för män behövs verkligen inom omsorgen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!