Kampen mot vattenläckan har pågått i två år

När snösmältningen drog igång upptäcktes nya vattenläckage i stadshuset. "Vi har haft tömningar av hinkar där inne", säger Gert Mörtvik, beställarombud kommunala fastigheter.

Kiruna stadshus har haft problem med vattenläckage sedan invigningen i november 2018. Problemet är som värst vid blidväder.

Kiruna stadshus har haft problem med vattenläckage sedan invigningen i november 2018. Problemet är som värst vid blidväder.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-04-30 13:45

Stadshuset invigdes i november 2018 och har haft problem med vattenläckage sedan dess. Länskonstmuseet är värst drabbat. 
– Man ska öppna lite väggar och titta hur det ser ut, det håller man på med redan. Sedan kommer vi göra lite åtgärder på taket, öppna och se hur det ser ut. När vi har gjort det så vet man hur vi ska gå vidare, jag har ännu inte fått någon tidplan, säger Gert Mörtvik. 
Det finns flera anledningar till droppandet.
– Dels så vet vi att det är kondensproblem, sedan är det högst troligt också läckage av inkommande vatten från taket. 

På vissa ställen i huset är ett konstant läckage enligt Mörtvik. Men problemen är störst när det är milt väder och snön smälter. 
– Under påsken till exempel har vi haft tömning av hinkar där inne, vi har haft Securitas här två gånger per dag som har fått tömma. 
Det är inte bara länskonstmuseet som är drabbat. 
– Vi har i andra delar också, vi har inkommande vatten på de övre våningsplanen, där vi har kontorsutrymmen och även i trapphuset, säger Gert Mörtvik. 

Vad kostnaden kan landa på för läckageproblemen är oklart. 
– Inte en susning, jag vet att det har kostat miljoner fram till idag men det är LKAB som tar den kostnaden initialt och de driver en process mot arkitekten och byggföretaget, och jobbar mot försäkringsbolaget. Vi har ännu inte behövt blanda oss i det, säger Mörtvik. 

Johan Mäkitaavola är LKAB:s projektledare för stadshusbygget. Han berättar att de åtgärder som gjorts inte har löst problemet. 
– Vi har fixat lite i tak- och väggkonstruktion utvändigt förra sommaren. Det har blivit bättre men inte tillräckligt bra. 
– Vi som kund har köpt en produkt och den ska inte läcka, så vi jobbar med felsökning och reklamation, det är garantijobb för både den som har byggt och konstruerat. Vi har en expertgrupp som försöker hitta orsaken. Det är ett stort hus och sådana här läckage kan bero på många saker så det gäller att lyckas systematiskt beta av alla bitar. 

Felsökningen försvåras av coronapandemin. 
– Experterna finns inte i Kiruna och det är inte så lätt att resa nu, så mycket av felsökningarna måste ske digitalt. Så det går inte så snabbt, man hade velat ha alla på plats. 
Kommer problemet finnas kvar nästa vår?
– Våran målsättning är att vi ska lyckas lösa det här, men jag är ganska ödmjuk inför frågan just nu, säger Johan Mäkitaavola.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!