Det var 2005, i samband med Landstingets planer på att lägga ner BB på Kiruna sjukhus, som samrådsgruppen bildades.
Från början ingick, förutom Gruvtolvan, företrädare från kommunen, LKAB och Kirunas övriga näringsliv i gruppen.
Samrådsgruppen fick mycket uppmärksamhet när man under 2011 kämpade för att behålla akutkirurgin på Kiruna sjukhus. Bland annat utredde konsulter alternativ till en nedläggning.
Förslag på privat drift
Tre förslag lades fram till Landstinget, varav två innefattade privat drift i någon mån.
Detta ledde dock inte till någon lösning, och landstingsstyrelsen tog i maj 2011 beslutet att kirurgin skulle läggas ned.
Vice ordförande i Gruvtolvan Emilia Töyrä menar att Landstinget använder samrådsgruppen som ett svepskäl.
– Vi vill inte ha vårt namn bakom något vi inte kan stå för. Man använder samrådsgruppen som ett sätt att legitimera beslut, säger Emilia Töyrä.
Tydlig brist på betydelse
Enligt Gruvtolvan blev gruppens brist på betydelse tydlig i samband med den nyligen genomförda nedläggningen av sjukhusets kirurgbakjour.
– Från Landstingets sida hade man lovat att föra diskussioner med gruppen före sådana beslut tas. Istället fick vi veta det via medierna, säger Tommy Hjertberg.
Enligt Emilia Töyrä och Tommy Hjertberg innebär Gruvtolvans avhopp från samrådsgruppen ingen kapitulation inför sjukvårdsfrågan.
– De kommer fortsätta sin nedläggning. Kampen går vidare, och Gruvtolvan kommer fortsätta driva de här frågorna via Situation Kiruna och andra forum, säger Tommy Hjertberg.
Besviken
Tony Järlström, VD på näringslivsbolaget Progressum, är sammankallande i samrådsgruppen, och han är besviken när han nås av beskedet att Gruvtolvan hoppar av.
– Det är tråkigt att de lämnar. Alla goda krafter behövs för att ha en fungerande dialog med landstinget, säger Tony Järlström.
Han menar att hela samrådsgruppen var starkt kritiska till Landstingets handlande när beslutet om kirurgbakjourens nedläggning kom ut via media.
– Överenskommelsen var att vi skulle informeras på förhand vid sådana beslut. Det skedde inte den gången, och det var beklagligt. Men Landstinget har bett om ursäkt för det tillvägagångssättet, säger Tony Järlström.
Är det ett tungt avhopp?
– Gruvtolvan är en viktig aktör i samhället och jag hoppas att vi kan fortsätta ha en dialog med dem ändå, säger Tony Järlström.