Kalvtillgången under det normala

Tillgången på renkalv har varit under det normala på de flesta håll i Kirunafjällen och anledningen är den snörika vintern och kalla våren i kombination med mycket rovdjur.

KIRUNA2008-07-29 06:00
Kalvmärkningarna i Kiruna kommun är snart över för den här sommaren. Under sista veckan i maj kom värmen och sommaren har för Laevas del varit lagom varm. Renarna har inte ideligen behövt söka sig till snöfläckarna för att finna svalka, vilket givit betesro. Men Laevas sameby som håller kalvmärkning vid Alesjaure har inte haft någon vidare tillgång på renkalv i sommar.
- Det har inte alls varit bra med kalv, långt under det normala. Men vi var beredda på det, säger Tor- Erik Huuva, ordförande i Laevas.
"Örnar slår kalvar varje dag"
En anledning till det är den långa och kalla våren med mycket snö i skogsmarkerna. Laevas var därför tvungna att påbörja vårflyttningen tidigare än beräknat, redan i mitten av februari. Kylan höll sedan i sig långt in i maj.
- Det var väldigt kallt under kalvningstiden som infaller kring 18-20 maj. Och vissa vajor kalvar ju redan kring den 10 maj.
En annan anledning är det stora antalet rovdjur som rör sig i markerna. Järvinventeringar som gjorts i år visar på fem föryngringar i jämförelse med en föryngring under förra året i Laevas. Samebyn har också haft problem med björn, lodjur och örn.
- Örnar slår kalvar varje dag, säger Tor- Erik Huuva.
Den veckolånga blidan i december påverkade även vinterbetet för Gabna samebys del. I samband med flyttningen i december rådde ett veckolångt töväder vilket gjorde att myrarna låg blöta vid Kiruna. När kylan återvände bildades is och skare vilket försvårade renarnas möjligheter att finna bete.
- Våren var kall men det var ganska gynnsamt i Abiskodalen där det alltid tinar upp snabbt. Det har varit färre kalvar än förra året men med tanke på förutsättningarna får vi vara nöjda, säger Lars Svonni, renskötare i Gabna.
Renskötare i Lainiovuoma same-by, med kalvningslandet på norsk sida, är efter omständigheterna också nöjda med kalvtillgången. Även här har rovdjur, mestadels örn och björn, haft inverkan på antalet kalvar.
- Ju fler rovdjur, desto fler kalvar går åt. Vajor som kalvar för första gången är speciellt känsliga. Äldre vajor försvarar sig bättre, säger Lars Labba i Lainiovuoma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om