Kalvtillgången under det normala
Tillgången på renkalv har varit under det normala på de flesta håll i Kirunafjällen och anledningen är den snörika vintern och kalla våren i kombination med mycket rovdjur.
- Det har inte alls varit bra med kalv, långt under det normala. Men vi var beredda på det, säger Tor- Erik Huuva, ordförande i Laevas.
"Örnar slår kalvar varje dag"
En anledning till det är den långa och kalla våren med mycket snö i skogsmarkerna. Laevas var därför tvungna att påbörja vårflyttningen tidigare än beräknat, redan i mitten av februari. Kylan höll sedan i sig långt in i maj.
- Det var väldigt kallt under kalvningstiden som infaller kring 18-20 maj. Och vissa vajor kalvar ju redan kring den 10 maj.
En annan anledning är det stora antalet rovdjur som rör sig i markerna. Järvinventeringar som gjorts i år visar på fem föryngringar i jämförelse med en föryngring under förra året i Laevas. Samebyn har också haft problem med björn, lodjur och örn.
- Örnar slår kalvar varje dag, säger Tor- Erik Huuva.
Den veckolånga blidan i december påverkade även vinterbetet för Gabna samebys del. I samband med flyttningen i december rådde ett veckolångt töväder vilket gjorde att myrarna låg blöta vid Kiruna. När kylan återvände bildades is och skare vilket försvårade renarnas möjligheter att finna bete.
- Våren var kall men det var ganska gynnsamt i Abiskodalen där det alltid tinar upp snabbt. Det har varit färre kalvar än förra året men med tanke på förutsättningarna får vi vara nöjda, säger Lars Svonni, renskötare i Gabna.
Renskötare i Lainiovuoma same-by, med kalvningslandet på norsk sida, är efter omständigheterna också nöjda med kalvtillgången. Även här har rovdjur, mestadels örn och björn, haft inverkan på antalet kalvar.
- Ju fler rovdjur, desto fler kalvar går åt. Vajor som kalvar för första gången är speciellt känsliga. Äldre vajor försvarar sig bättre, säger Lars Labba i Lainiovuoma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!