Den europeiska rymdorganisationen ESA har valt ut två svenska instrument, varav ett från Kiruna, till sin kommande mission till Jupiter. Missionen kallas för Jupiter icy moons explorer, JUICE.
Sju år lång resa
JUICE skjuts upp 2022 och resan till Jupiters solsystem beräknas ta över sju år. Väl där ska miljön runt Jupiter och planetens atmosfär och dynamik undersökas.
- Det finns speciellt ett intresse av att studera vattnet under isen som troligtvis finns på två av månarna. Det är jätteviktigt för att förstå förutsättningarna för livet ursprungligen, vilken miljö man måste ha för att biologiska och organiska molekyler ska börja byggas, säger professor Stas Barabash.
Hård konkurrens
Han leder utvecklingen av ett av de svenska instrumenten som valts ut för missionen. Instrumentet ska mäta olika sorters partiklar.
- Vi kommer att karaktärisera plasma, neutral gas omkring månarna och i systemet, samt komposition. Det är en nyckel för att förstå vilket ämne som finns på de olika månarna, speciellt vilket ämne som finns i vattnet under isen, säger han.
Stas Barabash startade arbetet med instrumentet för sju år sedan och det beräknas vara färdigt 2018. Konkurrensen för att bli utvald till missionen av ESA var stenhård.
- Jag är överlycklig förstås. ESA fick totalt fem förslag för den här typen av instrument. Vi konkurrerade med Storbritannien, USA, Frankrike och Italien och vi vann, säger Barabash.
Gigantisk kostnad
Projeketet är det största och mest komplexa projektet för IRF någonsin. Arbetet beräknas pågå i 20 år och betyder ett stort ansvar för institutet men också en mer stabil framtid.
När projekttiden är slut kommer Stas Barabash själv gå i pension. Men resultaten kommer sedan forskare att jobba vidare med under lång tid.
- Jag har massor av andra projekt på gång också, men nu kommer jag att minska ner på dem. Eftersom ansvaret och pressen är så stort att jag måste koncentrera mig på det här projektet, säger han.
Kostnaden för instrumentet kommer att bli ungefär 800 millioner kronor. I det ingår kostnaden för hela instrumentet och arbete under 20 års tid.
- Det är gigantiska kostnader, men man måste komma ihåg att det är ett långt projekt och så många länder involverade. Kostnadsmässigt för Sverige så överstiger det inte den vanliga finansieringen som vi har för sådana här typer av projekt, säger Stas Barabash.
Garanterar nya upptäckter
Han menar att resultaten från undersökningarna på Jupiter kommer ha stor betydelse.
- Vi kommer garanterat göra nya upptäckter, och det behöver vi för att kunna förstå oss själva, varför vi lever och varför världen omkring ser ut som den gör. Vi sysslar med fundamentala frågor och egentligen betydelsen av allt. Och det är det den här missionen kommer att bidra till, säger Stas Barabash.