Julhelgen är ensammast av alla helger – Alis besök glädjer

Han jobbar sin femte julhelg i rad. Mohammad Ali Amiri, 25, är vårdbiträde och han har själv valt att jobba under jularna.
– Det är många som är ensamma och inte har någon släkt här och jag vill hinna prata en stund med dem, säger Ali.

Agneta Eriksson är 63 år och i behov av hemtjänsten. Hon är väldigt glad för att Ali tar sig tid för att prata när han besöker henne.

Agneta Eriksson är 63 år och i behov av hemtjänsten. Hon är väldigt glad för att Ali tar sig tid för att prata när han besöker henne.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-12-25 21:00

Nyheten i korthet

  • Mohammad Ali Amiri, 25-årigt vårdbiträde, arbetar sin femte julhelg i rad för att stödja ensamma äldre i Kiruna. Han kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan för åtta år sedan.
  • Ali och hans kollegor, alla med utländsk bakgrund, arbetar inom hemtjänsten och betonar vikten av att förstå svenska för att kunna utföra sitt arbete effektivt.
  • Trots personalbrist och låga löner inom äldreomsorgen, beskriver Ali sitt arbete som givande och viktigt, särskilt under julhelgen när många äldre känner sig ensamma.

Hemtjänstgruppen som Mohammad Ali Amiri ingår i, har sin lokal och kontor på Björkplan. Gruppen täcker stora delar av Kiruna centrum med sina tjänster till de så kallade brukarna, som betalar för att få hjälp på olika sätt. Ali, som han kallas, kom som ensamkommande flykting från Afghanistan för åtta år sedan. Efter ett kortare stopp i Stockholm kom han till Kiruna där han har valt att stanna. Idag är han vårdbiträde och har delegation att ge mediciner. 

– Jag gillar verkligen att jobba med gamla och de som behöver hjälp. Det här jobbet är rätt för mig. Jag känner att jag gör något viktigt för många, säger han.

Ali kom tidigt att lära sig svenska och han började med sommarjobb som "solpojke" på äldreboenden som sjuttonåring. Sedan han fyllde arton år tog han klivet in i omsorgen och har stannat sedan dess. 

– Jag ville jobba inom äldreomsorgen. Det är ett socialt jobb och jag tycker det är kul att träffa människor. Vi som kommer från andra länder tycker att det är intressant att lära sig svensk kultur. Våra brukare är ibland intresserade av våra kulturer och vill veta mer. Många känner sig ensamma och då har vi spännande ämnen att prata om och inte bara om vädret och maten, säger Ali. 

I hemtjänstlokalen denna juldag finns två andra vårdbiträden. Ayanle Abdirahman är 24 år, och har också valt att fortsätta jobba inom hemtjänsten och inte lämna för något mer välbetalt arbete. Här finns också Kambiz Nazavy som är 33 år och jobbar med planering. Han har tidigare jobbat som vårdbiträde på fältet under fem år. Alla tre har utländsk bakgrund, kan bra svenska och brinner för jobbet. 

– Vi är 28 personer i gruppen. Vi har ett stort område, som sträcker sig från centrala Kiruna och ut mot Nikkaluokta, så vi behöver vara två planerare. Just nu har vi 55 brukare. Jag tycker om gamlingar och höra dem berätta vad de gjort i sina liv. De är de som byggde Sverige, säger Kambiz Nazavy.

undefined
Tre vårdbiträden som jobbar under julhelgen. Ayanle Abdirahman, Mohammad Ali Amiri och Kambiz Nazavy.

Ayanle Abdirahman har jobbat inom äldreomsorgen i nära sju år. 

– Jag trivs för jag får lära mig nya saker. Jag känner mig nöjd när jag går hem efter jobbet för att jag gjort något bra, säger han.

undefined
På juldagen är tre personer på plats när vi besöker hemtjänstlokalen på Björkplan. Alla är vårdbiträden och trivs med jobbet. De har själva valt att stanna i yrket.

Ali vill lära sig saker och han tycker att jobbet ger lärdomar. 

– Man utvecklas, du vet, gamla människor har levt ett långt liv och kan berätta och jag lär mig nya saker. Man sitter och pratar med dem. Jag brukar fråga om förslag om jag har något som jag funderar på. Då får jag råd av någon som vet, säger han. 

undefined
Ali jobbar över stora områden och bilen är ett måste.
undefined
Ali är framme vid Agnetas portuppgång.

Det är julhelg, juldagen närmare bestämt, och frågan är om det finns ytterligare behov från brukarna under julhögtiden. 

– Nästan alla har samma behov under julhelgen som på vardagen. Men många kan vara ledsna för inte alla har släkt nära och julen är viktig, säger Ali.  

Det är viktigt menar de att lyssna på brukarna och lära känna deras behov. Ali tillägger lite senare att det är viktigt att förstå språket innan man ger sig i kast med yrket.

– Det är väldigt viktigt. Jag brukar säga det till de som vill börja och som kommer från något annat land. Lär dig svenska så du förstår och kan bli förstådd. Annars får man stora problem, säger Ali. 

undefined
Agneta Eriksson är 63 år och i behov av hemtjänsten. Hon tycker att Ali är väldigt lämplig för yrket.
undefined
Agneta Eriksson är 63 år och i behov av hemtjänsten. Hon är väldigt glad för att Ali tar sig tid för att prata när han besöker henne.

Idag ska Ali åka till Agneta Eriksson, 63, som har blivit blind på grund av en ögonsjukdom som hon fick 1987 och som försämrat synen successivt. Dessutom har hon stomi. Vilket innebär att hon behöver få hjälp av hemtjänsten varje dag. 

– Jag tycker att hemtjänsten fungerar bra i dagsläget. Eftersom jag är blind så kan jag bli lite stressad om det är ny personal. Men de som brukar komma är jag jättenöjd med. Jag tycker att Ali är guld värd. Han är så fin, omtänksam och duktig. En fantastisk kille, säger Agneta.

– Varje gång jag kommer hit och pratar med henne så känner jag att de här 15 minutrarna inte riktigt räcker. Vi skulle kunna prata hur mycket som helst. Vi pratar om allt möjligt, säger Ali. 

undefined
Agneta Eriksson är 63 år och i behov av hemtjänsten. Hon är väldigt glad för att Ali tar sig tid för att prata när han besöker henne.
undefined
Agneta Eriksson är 63 år och blind. Hon behöver hemtjänsten.

Agneta har haft hemtjänst i två år och Ali har kommit sedan första dagen.

– Han ska vara stolt för han gör ett fantastiskt jobb. Han tar sig tid att stanna och prata lite. Det är inte alla som gör det, det är som om de jobbar på ackord. Jag förstår det för de har det jättestressigt i hemtjänsten. 

Agneta Erikssson har förståelse för att hemtjänsten stressar. Ali beskriver hur situationen är med personalbristen som råder. 

– Vi har så lite folk på jobbet så det är stressigt nu. Unga människor vill inte jobba i äldreomsorgen och det är synd för det är ett så fint jobb. Jag tycker inte att jobbet är svårt heller. Men eftersom det fattas folk så blir det sämre för brukarna. Som du ser har vi inte den tid som vi ska ha hos brukarna. Tyvärr! Lönen är så låg så det kommer inte personal. En del kommer och jobbar ett tag och så försvinner de till andra jobb där de tjänar mer, säger Ali. 

undefined
Mohammad Ali Amiri är mycket nöjd över sitt yrkesval. Han är dock orolig för stressen som ökar när färre vill börja jobba inom omsorgen.

Agneta Erikssons sambo dog under julhelgen för två år sedan och hon är mycket ensam. 

– Jag är mycket ensam och jag får prata lite när de kommer. Hemtjänsten betyder jättemycket, säger Agneta.                                                                                                                                                                                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!