Osäkerheten – gränsen drogs först över Johans hus

Johan Lindmark, 40, är ägare till ett hus på gränsen. Blir det stängsel utanför? Kommer han att påverkas av malmkroppen som går under huset? Blir området avskärmat från resten av Kiruna? Frågorna är fler än svaren. "Först drogs gränsen genom huset men nu blir det kvar, jag tänkte fan", säger han.

I huset som Johan Lindmark bott i sedan 2009 har han renoverat. För snart tre år sedan kom beskedet från LKAB att huset blir kvar enligt den senaste gränsdragningen. Utifrån en tidigare prognos skar gränslinjen snett över Lindmarks hus och tomt.

I huset som Johan Lindmark bott i sedan 2009 har han renoverat. För snart tre år sedan kom beskedet från LKAB att huset blir kvar enligt den senaste gränsdragningen. Utifrån en tidigare prognos skar gränslinjen snett över Lindmarks hus och tomt.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-07-25 06:00

För Johan Lindmark har känslan för Kiruna förändrats. Som uppvuxen i gruvorten tycker han att Kiruna redan förlorat något viktigt, identifierande och sammanhållande.

– För mig har det blivit annorlunda. Jag är född och uppvuxen här men känner att Kirunas själ har försvunnit. Det handlar inte bara att jag bor på gränsen utan det är också hur själva staden förändras. Jag har inte samma känsla för Kiruna längre. Nya centrum är jättefint och modernt. Nya centrum skulle kunna vara var som helst i Sverige. Det är inte Kiruna för mig, säger han. 

undefined
Det grå huset i bilden är Johan Lindmarks, vägen till vänster är Adolf Hedinsvägen som nu är gränslinjen för gruvområdets framtid. Vid korsningen slutar gränslinjen. Det som ligger bortom fyrvägskorsningen blir kvar, utifrån aktuell prognos. Det vita huset i hörnet är inom deformationszonen och rivs för att ersättas av gruvstadspark.

Johan Lindmarks hus står längs Adolf Hedinsvägen i Kiruna. Den vägen sträcker sig förbi gamla centrum över flera kilometer ner till bostadsområdet Norrmalm, där den sedan slutar vid en korsning. Ända fram till korsningen mot Dübengatan går den osynliga gränslinje som även utgör deformationsgränsen. 

Kort sagt, på ena sidan vägen kommer all bebyggelse att rivas och bli gruvstadspark och på den andra sidan vägen blir bebyggelsen kvar. Johan Lindmarks hus blir kvar.

– Jag tänker på husvärdet. Hur kommer det att slå? Om jag ska bo vid en gräns, hur attraktivt blir det i framtiden? Det gör också att man funderar hur länge man vågar ha kvar huset. Det kanske är dags att sälja när man ser att det börjar rivas här. LKAB kompenserar ju inte mig. De kompenserar grannarna på andra sidan vägen. Vi på den här sidan blir ju inte kompenserade på något sätt, säger han.

undefined
Johan Lindmark på altanen på baksidan av huset. Vägen som går parallellt med altanens ena sida är den väg som skiljer grannarnas situation åt. Lindmarks hus blir kvar och husen på motsatta sidan rivs.

Du har alltså helt andra förutsättningar än dina grannar tvärsöver vägen?

– Ja. Man löser in många villor men man ser inte många villor som byggs i Kiruna. Jag upplever att många väljer pengar istället för en ny villa. Jämfört med Gällivare och Malmberget som har en egen flytt, där det kommit upp nya kvarter och bostadsområden. Det har blivit jättefina villakvarter men sådant ser man inte här utan här koncentreras allt till ett nytt centrum istället, säger Johan Lindmark. 

Innan den nya gränsen drogs på kartan så fanns en tidigare prognos som justerades för snart tre år sedan, under hösten 2020.

– Den första kartan över deformationszonen som kom ut gick tvärs över mitt hus. Gränslinjen gick från hörn till hörn av min tomt. 

Så halva tomten och huset skulle alltså rivas då?

– Ja, jag försökte få kontakt med LKAB och få reda vad det innebär för mig. Jag fick inga riktiga svar. Men sedan kom den nya kartan och då la de ju gränsen efter Adolf Hedinsvägen. 

Vad tänkte du när ditt hus fredades?

– Jag tänkte fan. Jag hade hellre sett att jag antingen fått en ny kåk eller att de löser in den som hos grannarna på andra sidan vägen. Det hade varit lättare att planera framtiden, säger Johan Lindmark.

Finns det oro för att gränslinjen flyttas igen?

– Ja, det gör det. Men samtidigt, utifrån de jag har pratat med vars kåkar LKAB löst in, så har bara hört positiva saker. De sköter det rätt bra, säger Lindmark.

LKAB löser in villor till marknadsvärdet plus 25 procent av värdet. 

Huset köpte han tillsammans med sin dåvarande fru, 2009, och han har sett till att underhålla det, trots det osäkra läget. 

– När gränsen gick rakt över huset och man höll på att renovera och greja då var det mer av funderande. Men sedan gränsen lades om och jag vet att det inte blir utköpt så kör jag på och renoverar. LKAB har ju lovat att ingen ska bo med ett stängsel, det ska bli grönytor.

När all bebyggelse på andra sidan vägen tagits ned så kommer Johan Lindmark att ha utsikt ända mot gruvberget med en jättelik gräsmatta, en så kallad gruvstadspark.

– Om man ser det positivt så kanske det blir lekpark i närheten som barn kan ha nytta av. 

Han håller koll på husvärderingar och ser över marknaden. Huspriserna går upp och ner och med den senaste tidens ekonomiska världsläge så är det svårt att sia om hur framtidens husförsäljningar påverkas. För Johan Lindmark ligger det ett antal år bort att ta slutgiltigt beslut om var och hur han ska bo.

– Skulle jag inte ha barnen här så skulle jag ha flyttat. Det är kanske "fly in fly out" som är framtiden. Då hade jag jobbat och sovit över här och bott neråt kusten. Sen så förstår jag flytten, det är jag inte emot. För antingen stänger man gruvan och lägger ned staden eller flyttar den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!