Jobbjakt i Kiruna

Över tusen lediga jobb har anmälts till Jobbjakten, som ska hjälpa gymnasielever att hitta ett arbete.Läget på arbetsmarknaden ser över huvud taget allt ljusare ut i Kiruna.

Johanna Vasara Hammare i samspråk med Ingemar Stöckel från LKAB under mässan Jobbjakten i Hjalmar Lundbohmsskolan. I mitten Viktoria Dolck och Anna Bylund. FOTO: Alexander Linder

Johanna Vasara Hammare i samspråk med Ingemar Stöckel från LKAB under mässan Jobbjakten i Hjalmar Lundbohmsskolan. I mitten Viktoria Dolck och Anna Bylund. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-04-04 06:00
Som en del av företagaråret 2010 anordnade Företagarna i Kiruna mässan Jobbjakten i samarbete med arbetsförmedlingen, Hjalmar Lundbohmsskolan och näringslivet.
Cirka tio företag, från olika branscher, fanns på plats i går för att informera gymnasielever om vilka jobb som finns. Över 1 000 lediga jobb hade anmälts till Jobbjakten.
Avgångseleverna, cirka 300 personer, hade möjlighet att besöka montrarna, få information om de lediga tjänsterna och lämna cv samt träffa arbetsförmedlingens jobbcoach.
Lägst arbetslöshet
Erika Taube, personalhandläggare i Tekniska verken AB, fanns med vid mässan. Hon fick ta emot många ansökningar om jobb i sommar.
- Många har skrivit bra cv:n, man ser att de har fått träna på det, sa hon.
18-åriga Johanna Vasara Hammare, från miljö- och samhällsprogrammet, stannade till vid LKAB:s monter.
- Båda mina föräldrar jobbar där, det skulle vara intressant att få jobb där. Sen har jag en kompis som jobbar i LKAB och trivs bra, sade hon.
Ingemar Stöckel, som arbetar med personalfrågor i gruvbolaget, fanns på plats.
- Jobbjakten är en jättebra idé. Vi får möjlighet att se ungdomarna och höra om deras planer. Vår framtid finns ju här, sa han.
Vilka frågor är vanligast?
- Vilka tjänster vi har och om deras utbildning räcker till.
LKAB går för högtryck igen och därför behövs det 500-600 sommarjobbare i Kiruna. Och intresset är stort, drygt 1 500 ansökningar har kommit in.
Och när gruvjätten går bra påverkas många andra företag positivt. Kristina Palo från arbetsförmedlingen gläds åt att Kiruna har den lägsta arbetslösheten i länet.
Kiruna har i statistiken för februari en arbetslöshet på 6,6 procent, klart under riksgenomsnittets 7,4 procent.
- Det går bra, för varje månad sänks arbetslöshetstalen. Folk får jobb hela tiden, framför allt på teknik- och transportsidan. Det är jättekul att vara på arbetsförmedlingen just nu, säger Kristina Palo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om