Jobbig flygresa till sjukhuset

Ann-Christin Söderberg, 62, vill ha bättre flygförbindelser med Umeå. Hon vill veta när det sker.

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2008-10-10 06:00
Ann-Christin Söderbergs man har en sjukdom som gör att de måste åka till sjukhuset i Umeå minst en gång per år. Klockan fem på morgonen går taxin till Kiruna flygplats och strax före midnatt samma dag är de hemma igen. Det är påfrestande för dem båda.
- Vi är helt slut innan vi ens kommit iväg eftersom vi i flera dagar oroas över hur vi ska orka. Och när vi väl är hemma igen är vi övertrötta. Det är inte acceptabelt.
Till Kiruna via Arlanda-Luleå

På tisdagen besökte de Umeå senast. Det blev mellanlandningar i både Luleå och på Arlanda innan den dagen var över. Därutöver blev väntan lång på varje flygplats. Förut åkte de tåg, men nuförtiden måste de i så fall ta buss sista biten från Luleå och då kommer de inte i tid till läkarbesöket.
Eftersom det är flyg som gäller i fortsättningen, undrar hon när det blir förbättringar när det gäller flygförbindelserna mellan Kiruna och Umeå.
- Det måste ju gå att ordna. Det är inte rimligt att sjuka människor måste vara på resande fot i 19 timmar, säger Ann- Christin Söderberg.
Svar direkt från Peter Salomonsson

Peter Salomonsson, flygplatschef i Kiruna.

Blir det bättre förbindelser med Umeå?
– Vi ska ta upp det med SAS och diskutera linjevalet.
Varför mellanlanda i Luleå, varför inte göra det i Umeå
i stället? Vår ambition är att gå via Umeå eftersom där finns universitetssjukhus, samt att Kirunabor av tradition ofta flugit till och från Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om