Lägenheten har varit Jessica Ulfsdotters hem i sju år. Men nu ekar bostaden tom. Ingen av familjemedlemmarna kan nämligen bo där för de blir sjuka av den. Det hävdar Jessica Ulfsdotter, 40, som sedan mer än en månad tillbaka sover hos vänner och släkt.
– Barnen bor borta och jag flyttar runt hos vänner och släktingar. Vi kan inte vara här för vi blir bara mer sjuka, säger fyrabarnsmamman.
Alltsedan hon gjorde den första felanmälan till Kirunabostäder i höstas så har många, mellan 20-30 anmälda fel, nått fram till bostadsbolaget. Anmälningar har gjorts via mejl, via telefon och webbformulär. Från början handlade det om mindre saker som hon klumpade ihop i en anmälan.
– Jag hade sparat ihop fel som jag anmälde när jag ändå felanmälde. Det var mindre fel som att en duschstång hade börjat luta och färg som flagnat lite på lister och sådant. Det var smågrejer, och när de inte kom så felanmälde jag samma saker flera gånger. Jag har gjort så många felanmälningar, säger Jessica Ulfsdotter.
Enligt Jessica Ulfsdotter har en del av problemen åtgärdats men hon väntar på besked om flera andra större brister som hon rapporterat.
– Jag gjorde de första felanmälningarna i oktober ifjol. Jag har städat igenom lägenheten och källaren och har också målat i hela lägenheten och i samband med det felanmälde jag att golvlister börjat lossna och fodret runt dörrar släpper. De lossnar av sig självt. Jag har bett dem sedan dess att sätta fast listerna, men ännu har det inte gjorts.
Men efter upptäckten av de lösa listerna så har fler problem uppstått i hemmet.
– I december började de stora grejerna. Jag märkte att det var något galet med vattnet i december, men det var svårt att sätta fingret på vad. Disken började bli repig och det blev gropar i porslinet och allt blev fläckigt och förstört. Sedan gick diskmaskinen sönder. Då gjorde jag felanmälan på vattnet och berättade vad som hände. Jag var utan diskmaskin i flera månader, säger Jessica Ulfsdotter.
Samtidigt började familjemedlemmar att insjukna och de uppsökte läkare vid upprepade tillfällen för sin hälsa.
– Min yngsta fick magproblem i oktober-november och sedan har vi alla fått det en efter en. Därför har jag varit orolig att det är vattnet. Det är smärtor som inte går att beskriva. Vi har ingen aptit och jag har rasat i vikt. Jag har gått ner tre klädstorlekar på kort tid, säger Jessica Ulfsdotter.
Det togs prover av vattnet och vattenkvaliteten räknades som tjänlig.
– Jag var säker på att det var vattnet men proverna visade ingenting och problemen fortsatte. Men under tiden så har jag förstått att det kanske inte är vattnet utan själva lägenheten som påverkar oss.
Hälsoproblemen har förvärrats. Något av barnen har fått andningsbesvär och idag har Jessica Ulfsdotter problem med att besöka sin lägenhet även under kortare perioder. Inom tio minuter inne i bostaden förändras rösten markant och huden reagerar.
– Det blir värre och värre. Nu kan jag inte gå in i lägenheten utan att ta flera allergitabletter och ändå så blir jag hes och får problem med halsen, jag får utslag på kroppen och blir röd. Det är något sjukt med lägenheten men det är som att ingen lyssnar på mig. Jag har förmodligen varit för tjatig och de tror att jag fantiserar, säger Jessica Ulfsdotter.
Barnen har flyttat till en anhörig och själv åker hon runt och bor hos släkt och vänner. Vilket inte är lätt eftersom astma och allergi gör att hon inte klarar av hundar längre.
– Jag får sova hos andra. Nu har jag bott här i Kiruna men måste åka tillbaka till Piteå där jag fått våldgästa tidigare. Det är så fruktansvärt att inte bli trodd på, säger Jessica Ulfsdotter.
Kirunabostäders fastighetschef, Ulrika Niia, vill inte kommentera det enskilda ärendet mer än att en utredning pågår. Idag går det inte att säga hur lång tid det tar att utreda bostaden och då inte heller när eventuell sanering skulle kunna göras.
– Vi håller på att utreda. Entreprenörer har varit där och är det saker som ska åtgärdas vill vi ju det. Men vissa saker tar längre tid att utreda som till exempel luftmätningar, säger Ulrika Niia.
Vilka alternativ kan ni erbjuda?
– I dagsläget har vi inte den möjligheten. Behövs det ersättningsboende så är det försäkringsbolaget som tar det, säger Ulrika Niia.
Men om hälsan är starkt påverkad då?
– Det beror på vad som kommer fram när vi utreder. Är det något som visar på något så försöker vi eller försäkringsbolaget att ordna något ersättningsboende.
Kan reducerad hyra vara aktuellt om man inte kan vistas i sin lägenhet?
– Skulle det påvisa att det finns skäl att inte kunna bo i lägenheten eller delar av lägenheten så finns möjligheter att få reducerad hyra. Utredningen är det viktiga och ibland tar det längre tid med vissa undersökningar.
Hyresgästen uppger att hon är rädd för att ni inte tror på hennes uppgifter när hon lämnat många felanmälningar. Hur ser du på det?
– Vi bemöter alla felanmälningar oberoende av vad som kommer in. Vi agerar på flera sätt och gör ingen skillnad på våra hyresgäster. Kommer det in en felanmälan så behandlar vi den också, säger Ulrika Niia.