Det var under tisdagen som ett malmlok spårade ur i Vassijaure, sedan dess står all tågtrafik mellan Kiruna och Narvik stilla. LKAB:s presschef Anders Lindberg uppger på sociala medier att loket väger lika mycket som 70 elefanter, tre blåvalar eller 200 bilar. Alltså 360 ton. Trots det gick det lätt att bärga.
– Vi hade tur att loket bara hade klivit av spåret, det stod fortfarande upprätt och det stod väldigt nära rälsen, säger han.
Genom att göra en liten ramp av stålplåtar och ekvirke gick det att köra tillbaka loket upp på rälsen. Metoden kallas för "SJ-metoden".
– Redan igår vid åtta på kvällen så fick man tillbaka det upp på rälsen och kunde köra det till Vassijaure och växla det åt sidan, säger Anders Lindberg.
Det är ungefär 100 meter av spåret som måste åtgärdas.
– Vi har lagt ut plattor för att värma och få bort is och så vidare för att kunna påbörja återställningsarbetet, säger Roger Nilsson, enhetschef för järnvägsunderhåll på Trafikverket.
– Det är en ganska stor insats som krävs. Det som gör det svårt är att befinner oss i vintern och vi har is och tjäle på platsen, det är det som är en osäkerhet.
Arbetet kommer att fortgå dygnet runt tills tågtrafiken kan släppas på igen på söndag. LKAB kör normalt 10 tåg om dagen med malm till Narvik.
– Det här illustrerar hur känsligt det här systemet är. Malmbanan är vår livlina, kan vi inte leverera till våra kunder då upphör vår verksamhet. Till viss del kan vi lägga upp lager, i vanliga fall så har vi upp till en veckas lager i Narvik, men nu var det ganska låga nivåer så det var ett dåligt tillfälle som det blev stopp, säger Anders Lindberg.
– Vi skulle dessutom vilja köra fler tåg och tyngre tåg. Vi har ett samarbete med Trafikverket där man ökar axellasten så att man kan lasta varje tåg mer, vilket är fiffigt för då behöver man inte köra med fler tåg, utan man kan lasta mer malm i vagnarna.
LKAB har önskat ett dubbelspår länge. Frågan har vuxit fram under 2020-talet i takt med att LKAB:s produktion och leveranser har ökat samtidigt som det har blivit fler aktörer på malmbanan, som Kaunis Iron och fler godstransporter.
– Vi vill bryta och förädla ännu mer malm, som i framtiden ska bli järnsvamp, vi vill köra mer helt enkelt, både till hamnen i Luleå och Narvik.