Jatko ger upp

En anrik möbelaffär går i graven när Mio i Kiruna lägger ned.

Foto:

KIRUNA2008-11-28 06:00
Köerna ringlade långa utanför butiken i går eftermiddag när utförsäljningen började.
Mio, som tidigare hette Grönlunds möbler, har funnits i lokalerna på Industrivägen sedan 1972, och dessförinnan uppe på stan under lång tid.
Thomas Jatko med familj köpte rörelsen för fem år sedan och lyckades inte vända förlusterna till vinst. I fredags beslutade han i samråd med ledningen för Mio att ge upp.
- Det känns jäkligt trist av flera orsaker. Dels måste jag säga upp fyra personer, dels känns det trist att familjen Grönlunds livsverk försvinner, säger han.
Bostadsbristen märks
Thomas Jatko säger att försäljningen av stoppvaror, det vill säga soffor, fåtöljer och liknande, har ökat med 4,8 procent - Ikea till trots. Samtidigt sjönk intäkterna för samma varor med 36 procent.
- Vi säljer tyvärr bara kampanjprodukter som inte ger så stort överskott. Dessutom är det dyrt att driva en Miobutik med höga franchisekostnader, säger han.
En annan faktor som har dragit ned försäljningen är bostadsbristen i Kiruna. Ruschen i gruvan och industrin med många tillfälliga entreprenörer i stan gör att omflyttningen, och därmed möbelinköpen, har legat på låga nivåer.
- Man har sagt att det går bra för Kiruna, och det stämmer väl. Men man har glömt en bransch som inte har gynnats av utvecklingen, säger Thomas Jatko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om