Järnvägsparken vaknar till liv med firandet av midnattssolen

Två föreningar med kopplingar till Hjalmar Lundbohmsgården ska väcka liv i Järnvägsparken i Kiruna.Premiären sker i kväll då midnattssolens ankomst firas.

Harald Ericson, Arild Storeide, Peter Stenberg, Dan Lundström, Yngve Raattamaa och Kenneth Johansson representerar de två föreningar som ordnar aktiveter och arrangemang i Järnvägsparken i sommar. FOTO: HANS STERNLUND

Harald Ericson, Arild Storeide, Peter Stenberg, Dan Lundström, Yngve Raattamaa och Kenneth Johansson representerar de två föreningar som ordnar aktiveter och arrangemang i Järnvägsparken i sommar. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-28 06:00
Järnvägsparken ligger, som namnet antyder, i den branta backen mellan järnvägsstationen och centrum. Platsen blir särskilt strategisk i sommar när morgontåget gör ett en och en halv timme långt stopp i Kiruna.
Ett alternativ för de strandsatta resenärerna ska vara att ta sig till parken där de kan grilla en korv i grillkåtan eller ta en kaffe i fiket.
Även Kirunabor som är kvar i stan ska lockas dit. Man ska till exempel kunna hyra en picknick-korg med en termos kaffe och slå sig ned någonstans i omgivningarna. Fiket öppnar den 15 juni.
Och så blir det ett och annat kulturarrangemang. Som i kväll då den stora Alla-kan sj unga kören uppträder tillsammans med Kulturskolans barn- och ungdomskör. Talang 2009-deltagarna Em ma Risbo och Ingvar Rudegran är också med och firar midnattsolens ankomst.
Realistisk nivå
Det är de två föreningarna Kirunas rötter och Hjalmar Lundbohmsgården ekonomisk förening som ser till att det händer något i parken i sommar.
- Vi ser alla möjligheter att använda Järnvägsparken som den oas den faktiskt är, säger Kenneth Johansson.
Föreningsfolket har dock inga visioner om att återskapa Tisdagsträffarna som en gång lockade tusentals Kirunabor till parken. De säger att de lever i nuet och sätter målen på en realistisk nivå.
Avlivar myt
Samtidigt vill de slå hål på myten om att det inte går att ordna något i Kiruna under somrarna.
- Vi vill skapa en mötesplats och även få andra organisationer att komma hit och använda parken på olika sätt. Det finns alla möjligheter att göra arrangemang på scenen, säger Dan Lundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om