Trafikverket ska under 2013 riva ett 20-tal järnvägsrelaterade byggnader runt om i Norrbotten.
Längs malmbanan
Bakgrunden är ett regeringsbeslut från 2003 då Trafikverket (dåvarande Banverket) fick i uppdrag att göra sig av med alla byggnader som inte behövs i järnvägsverksamheten.
Totalt i landet finns drygt 1000 byggnader som berörs, och sedan 2009 har man arbetat mot en handlingsplan för hur arbetet ska slutföras.
– Det är alltifrån små bodar och jordkällare till stationshus och stora godsmagasin, säger Mats Nordblad, projektchef på Trafikverket.
Flera av de byggnader som fortfarande står kvar finns efter malmbanan, och det är också där man nu fått kommunens tillstånd att elda upp några av dem.
Svåråtkomligt
– Det handlar om de hus som är placerade på "fel" sida om banan, alltså dit man inte kan ta sig på något bra sätt. För att klara hanteringen på ett bättre sätt så har vi ansökt om att få bränna upp materialet istället, säger Stefan Lundström, handläggare för avvecklingsprojektet på Trafikverket.
Enligt Stefan Lundström kommer sådant som är miljö- eller hälsofarligt att sorteras ut ur rivningsmassorna innan eldningen tar vid.
– Normalt sett gör man ju inte så här, men vad gäller de här byggnaderna så gör vi det för att det är så svåråtkomligt. Vi slipper lasta en massa material på tåg, säger Stefan Lundström.
Asbest avlägsnas
Enligt miljöinspektör Urban Jacobs rör det sig om cirka 60 kubikmeter trävirke som kommer eldas upp, per hus. Totalt är det fyra hus som kommer eldas.
– Man handriver först, tar bort metaller, elledningar och sådant. Sedan ska eventuell asbest sorteras undan, många av husen har etenittak. I många av husen finns pannor och i något fall finns det en oljetank, säger Urban Jacobs.
I några fall har kommunen inte gett rivningslov till Trafikverket, som nu har överklagat till mark- och miljödomstolen.
– Det är intressekonflikter mellan Länsstyrelsen, kommunen och vi på Trafikverket. Det handlar om kulturintressen från deras sida, medan vi tänker mest på en säker och trygg järnväg. I några fall handlar det om fastigheter som man inte kan ta sig till utan att korsa spåret, vilket då blir en säkerhetsrisk, säger Mats Nordblad.