Jakten på Kirunas bästa semla

Tolv semlor i klassisk och nyskapande tappning ställdes Kirunas semmeltestare inför under jakten på den bästa semlan. Det var en hård jury där inte en enda semla fick full pott.

8. Blåbärs- och hjortronsemla från Safari

8. Blåbärs- och hjortronsemla från Safari

Foto: Maria Unga

KIRUNA2019-03-05 06:00

Semlorna betygsattes utifrån bland annat smak, helhetsintryck utseende, grädde, bulle, fyllning och proportioner. Majoriteten av juryn var rutinerade semmelätare med minst tio semlor i magen per år som tog sig an uppgiften. Men det fanns även en mer sparsmakad testare som föredrog få semlor och gärna höll sig till fettisdagen.

Testet var upplagt i två delar. Först ut var de klassiska semlorna. Därefter gjorde de okonventionella semlorna entré. Juryn var dock svårflirtad och en testare uttryckte besviket "Jag trodde inte att vi skulle få smaka på så många äckliga semlor" halvvägs in i testet när de klassiska semlorna var avklarade. En annan testare hade begärt att få pengarna tillbaka om hen hade köpt semlan.

De okonventionella semlorna väckte störst uppmärksamhet vid första anblicken och var enligt juryn de mest tilltalande. I testet var det även de enda som bedömdes som lyxiga. Det var däremot delade meningar om huruvida det verkligen kunde klassas som semlor eller inte.

– Jag föredrar originalet, en semla är en semla, säger Sandra Dunbäck.

– Jag gillar vanliga semlor, men det kan vara kul att prova något nytt, säger Katarina Westerberg.

Ella Wahlbeck sa innan testet att hon föredrog traditionella semlor men att hon var öppen för att testa nya. Hennes favorit efter att ha provsmakat tolv semlor var blåbärs- och hjortronsemlan.

– Den var oväntat god. Hjortronsylten i vaniljkrämen var en oväntad twist, säger Wahlbeck.

Testpatrullen:

Ella Wahlbeck, 21 år:

Yrke: Studerande

Antal semlor per år: 15-20 stycken

Så är den perfekta semlan: Inte för stor, bra balans mellan bulle, grädde och mandelmassa.

Carolina Tapani, 29 år:

Yrke: Kundmottagare, nu föräldraledig

Antal semlor per år: 10-15

Så är den perfekta semlan: Lagom stor, saftig och ordentligt med fyllning.

Sandra Dunbäck, 36 år:

Yrke: Lärare

Antal semlor per år: Cirka tio.

Så är den perfekta semlan: Mycket kardemumma i bullan och man ska komma in till mandelmassan snabbt.

Clara Nyström:

Ålder: 31

Yrke: Kommunantikvarie, just nu föräldraledig.

Antal semlor per år: Inte så många, försöker hålla mig till fettisdag.

Så är den perfekta semlan: Stor, fin, fluffig och med mycket mandelmassa.

Katarina Westerberg, 42 år:

Yrke: Barnskötare

Antal semlor per år: 10-15

Så är den perfekta semlan: Lagom stor, kardemummasmak i brödet, och inte för söt grädde.

Jari Rurlind, 50 år

Antal Semlor per år: Tolv

Så här gick testet till: Klassiska semlor: Smaksatta semlor:

När vi efterlyste en testpanel på Facebook var intresset stort, framförallt bland kvinnorna därav den ojämna könsfördelningen.

Semlorna har betygsatts 1-5. Betygen har räknats ihop och ett snittbetyg har tagits fram. Snittet avgör semlans placering.

Deltagarna vet inte var semlorna inhandlats. Samtliga var bakade under morgonen enligt uppgift men på Coop stod endast ett bäst före-datum.

En del av semlorna var förbeställda i undertecknads namn för att även specialsemlor som säljs i anslutning till fettisdag skulle vara med i testet. På samtliga inköpsställen kunde det vanliga sortimentet inköpas när Norrbottens Media var på plats under morgonen undantaget Ica Kvantums butiksbakade.

Maxpoäng: 5

1. Safari

3,1 poäng

28 kronor

Juryns ord: "Ser hemmagjord ut", "Lite sur grädde" och "Jättegod och saftig bulle" var några omdömen där de flesta var överens om att det var en ganska intetsägande semla.

2. Fika by Spis

3,3 poäng VINNARE

35 kronor.

Juryns ord: "Smaklös", "Bra proportioner", "Stora bitar i mandelmassan" Just mandelbitarna var en vattendelare och både hyllades och dissades.

3. Bjöhrns

1,2 poäng

kronor

Juryns ord: "För liten", "Konstig fyllning", "God grädde". De torrostade mandlarna uppfattades som jordnötter vilket drog ner betyget.

4. Café Oscar (Puoltikasvaara bageri)

1,3 poäng

29.99 kronor

Juryns ord: "Söt och torr", "Kladdig", "För stor bulle sett till fyllningen". Här var sötman i grädde och fyllning som drog ner betyget och den beskrevs som en sockerchock.

5. Gallerian

1,5 poäng

35 kronor

Juryns ord: "Torr och kompakt bulle", "Så här ska en semla se ut", "Lite fyllning". En fin semla var samtliga överens om men besvikelse över att den såg betydligt bättre ut än den smakade.

6. Stora Coop

41,5 kronor för två-pack

Från Olofssons bageri.

Juryns ord: "Vardagssemla", "Ingen grop för fyllningen", "torr". En enig jury där alla gav samma betyg.

7. Ica Kvantum:

De butiksbakade var inte bakade ännu.

Juryns ord: provsmakades ej.

8. Blåbär- och hjortronsemla från Safari

2,7 poäng

28 kronor

Juryns ord: "En sommarsemla", "Nya överraskningar hela tiden", "God! Men ingen semla". En otippad höjdare i juryn.

9. Nutellasemla från Safari

1,3 poäng

28 kronor

Juryns ord: "För söt och sliskig", degig" och "fet" och kändes inte alls som en semla var flera överens om.

10. Vaniljsemla från Safari

1,8 poäng

28 kronor

Juryns ord: "Smaklös grädde", God vaniljkräm", "Lite blek och ihopsjunken". En lite tråkig och intetsägande bulle som mer påminde om en Helgolandskaka var betyget.

11. Nutellasemla från Spis

1 poäng

35 kronor

Juryns ord: "Ser lyxig ut", "Riktig nutella i mitten", "Kompakt och mastig". Trots den lyxiga förpackningen blev det platt fall och delad jumboplats. Semlan blev lite för mycket och påminde mer om en bakelse än en semla.

12. Vaniljsemla från Spis

3,2 poäng

35 kronor

Juryns ord: "Luftig bulle med god smak", "Godast", "God kardemummasmak". Här var det olika bud ifrån juryn med några av de ovanliga fyrorna och de lägre betygen men bland de smaksatta semlorna var det vinnaren.

13. Vaniljsemla från Café Oscar

1 poäng

29,99 kronor

Bakat av Puoltikasvaara bageri

Juryns ord: "Fin och lyxig", "Smaklös fyllning", "Torr och för mycket bulle". Denna delade jumboplatsen. Den enda som fick betyget att det såg ut som en riktig semla, men det räckte föga då vaniljsåsen smakade konstgjort och bullen torr.

Ulrika Huhtaniska

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om