Jakt efter magnetit

LKAB undersöker högarna av gråberg i Kiruna i jakten på magnetit. Anledningen är att det råder brist på rågods i en del av verken.

LKAB undersöker gråbergshögar i Kiruna i jakten på magnetit. Flera olika områden ska undersökas, bland annat deponier på Kiirunavaara. FOTO: Magnus Pehrsson

LKAB undersöker gråbergshögar i Kiruna i jakten på magnetit. Flera olika områden ska undersökas, bland annat deponier på Kiirunavaara. FOTO: Magnus Pehrsson

Foto: Magnus Pehrsson

KIRUNA2008-10-14 06:00
LKAB satsar på återvinning. Det råder brist på rågods vid förädlingsverken i både Svappavaara och Malmberget och LKAB är i stort behov av tillskott för att klara den ökande efterfrågan på järnmalmsprodukter. I Kiruna kommun finns många gamla stenupplag där det enligt gruvbolagets bedömning kan finnas stora mängder magnetit som eventuellt är lönt att utvinna. Sådana gråbergshögar finns till exempel vid Nukutus, Tuolluvaara och i deponier på Kiirunavaara.
- Undersökningar ska ta reda på om det går att ta tillvara materialet, säger Viveca Nordanfjäll Roslin, LKAB:s projektledare för yttre miljö.
Sämre utbyte förut
Undersökningarna i Kiruna har startat och beräknas pågå fram till vecka 42 eller 43. Med hjälp av höjdmätningar och magnetiska mätningar ges en fingervisning om hur mycket material det är fråga om.
Därefter utvärderas resultaten för att se om det är värt att gå vidare med ytterligare kontroller och analyser.
Ännu längre fram kan det bli tal om krossning, siktning och separering på försök.
Det finns en anledning till att mycket magnetit hamnat i högarna.
- Längre tillbaka hade man sämre utbyte i processen, vilket gjorde att mer magnetit gick ut med gråberget, säger Viveca Nordanfjäll Roslin.
Utvinns redan i Malmberget
Vid Tingvallskulle i Malmberget utvinns redan järnmalm ur högarna av gråberg. I Leveäniemi i Svappavaara har analyser gjorts, men inget material har gått in
i verken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om