"Jag valde Kiruna före Stockholm"

Världens bästa järnmalm, en urstark besöksnäring, fantastiska möjligheter till friluftsliv året runt - och restauranger som serverar Sveriges godaste renskav. Det är exempel på sådant som lockade Larisa Pekka, ny arbetschef på Peab bygg Malmfälten, till Kiruna.

Viktigt projekt. Peab bygger stadshuset i nya stadskärnan.

Viktigt projekt. Peab bygger stadshuset i nya stadskärnan.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-03-10 12:06

– Jag har alltid trivts bra här och kände att Kiruna var helt rätt, säger Larisa Pekka.

I förra veckan berättade vi att Peab bygg Malmfälten ska rekrytera ett 30-tal nya medarbetare. Bolaget vill satsa i Malmfälten och - eftersom man också tror på lokal närvaro - behöver man blir fler här, utveckla organisationen och utveckla ambitiösa medarbetare man redan har. Den chef som ska förbereda Peab bygg Malmfälten för framtida projekt är Larisa Pekka - som flyttade hit i början av januari tillsammans med maken Lars.

Läs mer: "Peab storsatsar i Kiruna"

Hon kommer från Sankt Petersburg och läste till civilingenjör där när hon träffade sin kärlek år 1990. Efter att hon tagit examen flyttade hon till Kalix och läste svenska, senare tog hon en svensk civilingenjörsexamen vid LTU. Efter det fick hon chans att forska och år 2005 doktorerade hon i miljögeokemi. Avhandlingen handlade om hur storskalig gruvverksamhet på Kolahalvön påverkat närliggande vatten och sjöar - och det visade sig till exempel, något överraskande, att den viktiga Kolaälven i princip är lika ren som Kalixälven. Sedan var det byggbranschen och NCC som gällde.

– Jag är mer affärskvinna än utpräglad akademiker, berättar Larisa Pekka.

Efter att ha arbetet en tid med strategiska inköp på ABB längtade hon tillbaka till byggbranschen - och då blev det Peab.

Vi hinner inte prata länge innan hon börjar berätta om allt som lockade henne till Kiruna, utöver det nya jobbet. I sin förra roll, som inköpschef på Peab nord, fick hon tillfälle att besöka Kiruna flera par gånger. Hon håller fram att världens bästa järnmalm finns här och nämner den stora malmfyndighet som ännu inte är bruten i "järntriangeln" - Kiruna, Malmberget, Pajala. Hon tar också upp den starka besöksnäringen och den unika miljön - Icehotel i Jukkasjärvi, Riksgränsen, Kebnekaise, Abisko. Dessutom är både ohälsotalen och arbetslösheten i länet lägst här.

– Fakta talar sitt tydliga språk, säger Larisa Pekka.

För att vara tydlig: Larisa Pekka gillar Kiruna och ser jätteljust på framtiden här.

Att inte Kirunas många fördelar hålls fram mer förvånar henne.

– Kiruna är fantastiskt på så många sätt och vi behöver anstränga oss för att sälja Kiruna bättre. Jag har satt av en del pengar i budgeten till marknadsföring, säger hon, och berättar att hon hoppas hitta former för samarbete med näringslivet och kommunen för att få ut all positiv fakta.

Tidningen frågar förstås vad hon tror behövs för att fler byggprojekt ska komma igång. Peab ville ju bygga hyreslägenheter på Skjutbaneområdet men fann ingen tagare som var villig att investera. Kirunabostäder behövde hitta en byggare till de hyreshus man planerat för samma område - men priserna i anbuden var för höga och byggplanerna fick läggas på is. Eftersom hon inte har detaljkunskap om något av projekten är svaren försiktiga.

– En idé är att dela upp projekt i mindre enheter. Att man istället för att upphandla ett projekt med 100 lägenheter delar det i tre delar. Då kanske fler entreprenörer kan lägga anbud och man får en större konkurrens. Generellt kan man säga att ju mer man kan förenkla produkten och ju mer upprepningseffekt man kan få, desto billigare blir det att bygga, förklarar Larisa Pekka.

När fler byggprojekt kommer igång och blir synliga tror hon att allt fler Kirunabor kommer inse att stadsomvandlingen verkligen händer.

– Både jag och Peab tror stenhårt på Kiruna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!