"Jag skulle inte jobba med en distriktsläkare i aktuten"

Akutsköterskorna Cajsa Östergren och Anna-Britta Rikko vill inte se Kiruna sjukhus omvandlas till ett närsjukhus.- Alla våra farhågor besannas i utredningen, säger de.

Sjuksköterskorna Anna-Britta Rikko och Cajsa Östergren anser att närsjukvårdsutredningens förslag blir ett dråpslag mot Kiruna sjukhus.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Sjuksköterskorna Anna-Britta Rikko och Cajsa Östergren anser att närsjukvårdsutredningens förslag blir ett dråpslag mot Kiruna sjukhus.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-15 22:47

Den 87 sidor stora närsjukvårdsutredningen har lästs flitigt i fikarummen på Kiruna sjukhus inför dagens dialogmöte med landstingsstyrelsen och utredaren Caj Skoglund i dag.

Cajsa Östergren och Anna-Britta Rikko anser att vissa förslag är bra, som att man bör bygga upp den förebyggande vården och hemsjukvården.

De inser också att något måste göra för att klara utmaningarna med en åldrande och minskande befolkning.

Däremot anser de att utredningen syftar till att - drastiskt uttryckt - avfolka inlandet och koncentrera vården till kusten.

Mönster
De ser också ett mönster i att förslagen om stora förändringar kommer omedelbart efter valet.

- Det har varit ett jäkla hysch-hyschande kring det här före valet, och nu kommer allt på en gång, säger Anna-Britta Rikko.

Omvandlingen till ett närsjukhus i kombination med förslaget om att flytta den planerade kirurgin till Gällivare skulle enligt dem vara ett slag av oanade mått mot Kiruna sjukhus.

Svårrekryterat
Enligt dem skulle inte läget bli bättre av att akutmottagningen bemannades av distriktsläkare i stället för AT-läkare, som ofta är fallet i dag.

- Jag skulle inte jobba med en distriktsläkare i akuten. Jag anser inte att det är god och säker vård. I dag har AT-läkarna alltid en specialist att ringa till om de behöver stöd, säger Cajsa Östergren.

De ser också stora problem med att kunna rekrytera nya distriktsläkare.

- Det är enorma problem i inlandet redan i dag, så egentligen har utredningen inte heller någon lösning på hela problematiken. Det är lättare att få hit unga AT-läkare som kanske gillar att åka skidor. Och det är många som stannar kvar, fortsätter Cajsa Östergren.

Själva funderar de på att söka nytt jobb eller flytta om utredningen fullföljs och kirurgiförslaget blir av.

- Jag vet att det är många fler som tänker på samma sätt, säger Anna-Britta Rikko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om