Jacob, 5, yngst på Kebnekaise?

Man kan vara liten och ändå uträtta stora saker.Ta bara femåriga Jacob Ranestål som klämde Sveriges högsta topp tillsammans med sin pappa och farfar.- Vi hann bara komma ner innan han började prata om att gå upp igen, säger pappa Janne.

En välbehövlig vilopaus i ett vykortslandskap. Framför allt är det farfar Dick och pappa Janne som med sina tunga packningar vill pusta ut och njuta av utsikten. Femårige Jacob Ranestål var den som drev upp tempot i toppbestigningen.FOTO: privat

En välbehövlig vilopaus i ett vykortslandskap. Framför allt är det farfar Dick och pappa Janne som med sina tunga packningar vill pusta ut och njuta av utsikten. Femårige Jacob Ranestål var den som drev upp tempot i toppbestigningen.FOTO: privat

Foto: privat

KIRUNA2009-08-22 06:00
Det var förra veckan som expeditionen bestående av tre generationer Ranestålare satte av från Nikkaluokta med sikte på Kebnekaises sydtopp som just nu mäter 2 104 meter över havet.
Janne Ranestål säger att inte hade någon aning om det skulle gå att genomföra turen med tanke på den yngste deltagarens ringa ålder. Kanske skulle de få vända om efter 300 meter?
Något unikt?
En som inte tvivlade var farfar.
- Jag har varit så mycket med pojken och vet vad han klarar. Jag var helt säker på att vi skulle ta oss till fjällstationen, men om vi sedan skulle ta oss upp på toppen var en annan sak, säger Dick Ranestål.
Ganska snart visade det sig att Jacob överträffade även farfars förväntningar och på bilderna här intill ser ni Sveriges yngste (?) Kebnekaisebestigare på plats och ställe.
- Det var först när vi hade kommit ner som vi förstod att vi kanske hade varit med om något unikt. Varken Sarrigrabbarna som körde båten på Laddjojuare eller personalen på fjällstationen hade hört talas om att någon så ung hade tagit sig till toppen, säger Janne Ranestål.
Packat för elva dagar
Men det var inte utan ansträngning. Sträckan mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation är 13 kilometer borträknat den sex kilometer långa båtresan. Själva toppturen beskrivs som fysiskt krävande och tar uppåt 14 timmar om man tar den rösade västra leden som man kan gå utan guide.
Ranestålarna hade räknat med att ligga ute elva dagar och packat därefter. Pappa och farfar hade ryggsäckar som vägde omkring 34 kilo innan de började beta av förtäringen.
Men tack vare att Jacob pinnade på och höll uppe tempot var de hemma redan efter sju dagar.
- Han har dragit mest hela tiden. Speciellt i Kaffedalen drev han på och ville vidare när vi behövde vila. Det blev nog som en lek för honom, säger Janne Ranestål.
Andra bestigningen
- Men det är inte helt utan risker och man måste vara väldigt noga hela tiden, tillägger Dick Ranestål.
För Dick Ranestål var det andra gången som han besteg Kebnekaise. Han var uppe med sin pappa 1957. För Janne och Jacob var det den första, men knappast den sista. Den senare har som nämnts redan börjat prata om nästa tur.
Familjen kommer från Kiruna, men Janne och Jacob är numera bosatta i Göteborg medan Dick bor utanför Värnamo i Småland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om