Fullmäktige inleddes med en beskrivning av juryns arbete som lett fram till gårdagens extrainsatta fullmäktige.
Den enda punkten på protokollet bestod i att beslut skulle tas om huruvida man ska gå vidare med det vinnande förslaget, Kiruna 4-ever, eller inte.
Företrädare från White arkitekter, som alltså står bakom Kiruna 4-ever, höll (ännu) en kort presentation av sitt förslag, och öppnade sedan för frågestund.
Kristina Zakrisson inledde med att fråga hur en stad i Kirunas storlek egentligen ska klara av den ofta efterfrågade dialogen och deltagandet från kommunmedborgarna.
– Man kan göra det via enkäter och liknande, men för att få ett bra deltagande är nog det viktigaste workshops och andra aktiva sätt att föra dialog på, svarade Mikael Stenqvist.
Han framhöll också vikten av att ta ytorna för det framtida centrum i anspråk genom att anordna aktiviteter, för att på så sätt etablera det nya centrumet bland medborgarna.
Gunnar Selberg (c) såg en risk i att det stegvisa flyttandet kommer leda till att vissa blir kvar i en tynande tillvaro i det gamla centrum.
– Det finns en motsägelse i att säga att vi ska flytta steg för steg, och att alla ska med, sa han.
Enighet viktigt
Efter frågestunden tog debatten om huvudfrågan vid. Det blev en stundtals hetsig debatt, men allt som oftast flöt den ut i andra, mer detaljerade frågor.
Det var tomter, hyror, badhus, multirarenor...
Presidiet hade fullt sjå med att påpeka för de som begärt ordet att hålla sig till ämnet.
– Jag var förvånad över hur lite själva frågan om det vinnande förslaget debatterades, men väldigt lättad över att se en sådan enighet, säger Kristina Zakrisson.
Enligt Kristina Zakrisson är just enigheten nyckeln till att få igång byggandet och investerandet i det nya Kiruna.
– Stora investerare vill så klart veta att det finns en politisk stabilitet innan de investerar. Därför är det väldigt positivt att även största delen av oppositionen gick på kommunstyrelsens linje och biföll förslaget, säger Kristina Zakrisson.
Gunnar Selberg däremot gjorde flera inlägg i debatten där han påpekade att det inte är marknaden eller investerare som ska sköta byggandet av nya Kiruna.
– Alla återkommer till marknaden. Investerare ska lockas att bygga. Men vi behöver ingen marknad. Det finns en aktör här som har mycket pengar och vill riva staden, låt dem bygga, sa Gunnar Selberg.
Börjar med utvecklingsplan
Selberg och hans partikamrater lyfte flera gånger fram synpunkten att det är principen "nyckel mot nyckel" som borde gälla som huvudregel i stadsomvandlingen.
För varje hus LKAB menar måste rivas, ska de ersätta med ett nyss hus, enligt Centern.
Niklas Sirén, vice kommunalråd, replikerade dock att det saknas lagstöd för en sådan lösning.
– Vi vill jobba mot regeringen för att få till särlösningar för Kirunas situation, och förhandlingar med LKAB sker kontinuerligt, sa Niklas Sirén.
Efter en fyra timmar lång debatt blev det så dags för att ta beslutet. En klar majoritet var för att bifalla kommunstyrelsens förslag att gå vidare med det vinnande förslaget, men Gunnar Selberg begärde votering.
Tre centerpartister valde att inte delta i beslutet, Miljöpartiets Per Nilsson röstade nej medan 31 ledamöter röstade ja.
Vad händer nu?
– Nu har vi en skiss för framtiden. Inledningsvis ska en utvecklingsplan utformas och sen kan vi börja anvisa mark för byggnationer, säger Kristina Zakrisson.